Rotterdam: noodoproep musea is voorbarig

De gemeente Rotterdam staat open voor de plannen van Wereldmuseum-directeur Stanley Bremer om onder meer zijn Afrika-collectie te verkopen en zo een kapitaal te verwerven.

AMSTERDAM - De gemeente, die eigenaar is van de collectie, wacht op het concrete voorstel dat in december zal worden ingediend. Een woordvoerster van cultuurwethouder Laan noemt het plan 'interessant'. 'We zijn op voorhand niet positief, maar zeker ook niet negatief over dit plan.'

De noodoproep die andere musea gisteren deden, is volgens de gemeente voorbarig. In een brandbrief vroegen volkenkundige musea als het Tropenmuseum in Amsterdam en het Museum Volkenkunde in¿Leiden met klem aan de gemeente Rotterdam om niet mee te werken aan het verkoopplan.

De zegsvrouw benadrukt dat de gemeente pas in december over het plan beslist. 'Hoewel het ondernemerschap van het Wereldmuseum te prijzen is, is het nog helemaal niet zeker of we deze collectie van de hand willen doen.' Ze snapt dat musea in het huidige financiële klimaat naar nieuwe wegen zoeken. 'Maar die druk is bij het Wereldmuseum nu ook weer niet zo groot om tot onmiddellijke verkoop over te gaan'.

Tropenmuseumdirecteur Leo Schenk windt zich op over de reactie van de gemeente. Hij is blij dat het debat over de plannen van het Wereldmuseum zich nu in de openbaarheid afspeelt. Schenk is als lid van de Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN) één van de ondertekenaars van de brandbrief.

'Dat de gemeente overweegt om museale collecties als bron van inkomsten te gebruiken: het is te gek voor woorden. Collecties zijn er om te beheren en voor de toekomst veilig te stellen', aldus Schenk.

Eenzelfde geluid klinkt vanuit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in het Belgische Tervuren. Directeur Guido Gryseels is verrast door de plannen van zijn Rotterdamse collega. 'Stanley loopt altijd voorop in commerciële strategieën, maar dit gaat te ver. Als directeur moet je zeer omzichtig omgaan met dergelijke plannen. Het gaat om cultureel erfgoed. En daarin ben ik heel conservatief. Cultureel erfgoed moet altijd publiek bezit blijven.'

In België speelt de discussie over het afstoten van museale objecten al langer. Een Belgisch museum mag alleen afstoten als het parlement daarin toestemt. Gryseels: 'Die regeling mag van mij versoepeld worden. Maar wat Bremer wil, is weer het andere uiterste.' Een directeur moet zich volgens hem bescheiden opstellen. 'Een museumcollectie is over de jaren heen opgebouwd en is er voor de eeuwigheid. Bremer moet zich beseffen dat hij slechts een passant is.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden