Rotterdam ligt niet wakker van benoeming liberaal Opstelten tot burgemeester 'Peper was ook een halve VVD'er'

In Rotterdam Zuid, van oudsher hét electoraal reservoir voor de PvdA, mort een oudere man die met wat leeftijdgenoten staat te praten op het Afrikaanderplein over de benoeming van de VVD'er Opstelten tot burgemeester....

Van onze verslaggever

Hans Horsten

ROTTERDAM

De benoeming van de liberaal Opstelten heeft in de rode werkstad weinig opschudding veroorzaakt. Toch zal het voor veel PvdA-stemmers wennen zijn dat na de socialisten Van Walsum, Thomassen, Van der Louw en Peper Rotterdam een VVD-burgemeester krijgt. 'Een jaar of twintig geleden was de vraag of een VVD'er in Rotterdam burgemeester kon worden niet eens aan de orde. Sterker nog, het was totaal ondenkbaar dat een liberaal naar die post zou solliciteren', zegt P. van Dijk, voorzitter van de PvdA-fractie in de stad.

Van Dijk is naar zijn zeggen de afgelopen tijd regelmatig door zijn leden aan het jasje getrokken. 'Rotterdam dankt zijn reputatie van daadkrachtige stad voor een groot deel aan initiatieven die wij tot stand hebben gebracht. Ik noem in dat verband alleen maar de stadsvernieuwing en de sociale vernieuwing. Bij zo'n imago hoort volgens mijn achterban een PvdA-burgemeester. Daar komt bij dat we sinds de vorige raadsverkiezingen een gemeenteraad hebben die in meerderheid links is.'

De laatste rode burgemeester die bij de Rotterdammer een authentiek nestgevoel losmaakte, was André van der Louw. Hij zetelde tussen 1974 en 1981 aan de Coolsingel. Zijn voorgangers Van Walsum en Thomassen stonden als regenten te boek, zijn opvolger Peper aanvankelijk als een omgevallen boekenkast. Van der Louw kreeg door zijn vele contacten met de bevolking het aureool van een vriendelijke vaderfiguur en was nooit te beroerd op het thema van de klassenstrijd te tamboereren.

De ideologische tegenstellingen in Rotterdam zijn allang van hun scherpe kantjes ontdaan. De afbrokkeling van de macht van de PvdA is daar zeker debet aan. In de jaren zestig en zeventig werd de stad in bestuurskringen nog wel eens gekscherend als 'Moskou aan de Maas' gekenschetst.

In de jaren daarna ging het echter bergafwaarts met de PvdA. In twee raadsverkiezingen halveerde het aantal zetels van 24 naar 12. Vorig jaar boekten de sociaal-democraten weer eens winst. In hetzelfde tijdsbestek werd de VVD stapje voor stapje de op een na grootste fractie in de raad. En waar Peper te boek staat als een aanhanger van Paars, kleeft Opstelten eveneens dat imago aan.

Achteraf bezien heeft de PvdA in Rotterdam zelf de weg voor Opstelten vrijgemaakt om de paarse belangen optimaal te dienen. Met de eerste kandidaat van de socialisten, burgemeester R. Welschen van Eindhoven, is niets mis, maar hij is relatief onbekend. Daardoor leidt de partij geen groot gezichtsverlies nu hij is gepasseerd.

Welschen zal het niet als een ramp ervaren dat hij in Eindhoven moet blijven. Bij zijn eerste onderhoud met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad bleek al dat hij zich zonder veel geestdrift als kandidaat voor Rotterdam opwierp. Nog voordat een van de commissieleden een vraag had kunnen stellen, zei Welschen al: 'Men heeft mij gevráágd om hier te solliciteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden