Rotterdam krijgt toch middelbare islamschool

In de Rotterdamse wijk Slinge wordt volgend jaar begonnen met de eerste islamitische middelbare school van Nederland. Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, D66, VVD, CDA en GroenLinks steunt de aanvraag van de Stichting voor Islamitisch Voortgezet Onderwijs....

Vorig jaar werd de aanvraag nog door de Kamer afgewezen, onder meer omdat toen niet duidelijk was hoe groot de belangstelling voor de middelbare school zou zijn. Uit een peiling onder ouders is nu gebleken dat de school over zes jaar - als de eerste leerlingen tot in vwo 6 zijn doorgestroomd - kan rekenen op zeker twaalfhonderd leerlingen. Dat is genoeg, vindt de Tweede Kamer. De school krijgt afdelingen voor vwo, havo, mavo en vbo.

Het schoolbestuur reageert verheugd op de steun uit de Kamer. Initatiefnemer voor de oprichting van de islamitische middelbare school in Rotterdam, B. Naas, wil zo snel mogelijk met de inschrijving van leerlingen beginnen. Hij benadrukt dat zijn school openstaat voor Nederlandse leraren en leerlingen.

'Wij zijn gewoon een Nederlandse school, maar op islamitische grondslag', aldus Naas. De school wil zich vestigen in een leegstaand schoolgebouw in de wijk Slinge in Rotterdam-Zuid.

Ruim 60 procent van de Rotterdamse kinderen in de basisschoolleeftijd is allochtoon. En van alle Rotterdamse ouders heeft bijna 8 procent belangstelling voor islamitisch vervolgonderwijs. Naas hoopt dat een islamitische middelbare school de hoge schooluitval onder allochtone jongeren kan keren, want ouders zullen directer bij de school betrokken raken.

Doordat de lijn van opvoeden van thuis op school kan worden voortgezet, en daarmee meer duidelijkheid wordt geschapen, denkt hij dat allochtone leerlingen minder snel in sociale problemen zullen komen.

Er zijn in Nederland bijna dertig islamitische basisscholen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden