nieuwsrotterdam
Rotterdam krijgt nieuwe brug of tunnel
Rotterdam krijgt een nieuwe brug of tunnel tussen de wijken Feijenoord (bij de Kuip) en Kralingen/de Esch. Deze oeververbinding aan de oostkant van de stad moet de bereikbaarheid van Rotterdam en de regio vergroten.
Dat hebben de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdagavond besloten. Ook andere knooppunten worden aangepakt, zoals de Algeracorridor (tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel).
De politieke discussie over de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio spitste zich de afgelopen jaren toe op de exacte locatie voor een nieuwe verbinding (brug of tunnel) tussen de twee Maasoevers voor auto, fiets en openbaar vervoer. Alternatieven waren tussen de Rotterdamse wijken Kralingen en Feijenoord of, oostelijker, tussen de gemeenten Ridderkerk en Krimpen aan den IJssel. Rotterdam hoopte op de eerste variant – een iconische buurman voor de Willemsbrug en de Erasmusbrug.
De keuze is dus inderdaad gevallen op de voorkeur van de gemeente Rotterdam. Om de buurgemeenten tegemoet te komen, wordt ook de Algeracorridor aangepakt. Dat is een notoir verkeersknooppunt tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel.
Onderzoek moet uitwijzen of in Rotterdam een tunnel of brug de beste oplossing is. Een brug is goedkoper om te bouwen, maar mag het scheepvaartverkeer niet belemmeren.
De nieuwe oeververbinding komt tussen de Van Brienenoordbrug (uit 1965) en de Willemsbrug (1981). Meer naar het westen heeft Rotterdam tussen noord en zuid nog de Erasmusbrug (1996) en de Maastunnel (1942).
Rotterdamse bruggen en boulevards
De Erasmusbrug: nu een icoon, maar in de jaren negentig zag niemand er brood in. Stedenbouwkundige Riek Bakker hield voet bij stuk. Ze stond in Rotterdam aan de basis van de Koopgoot, het Museumpark en de Kop van Zuid. Nu waarschuwt ze voor onbezonnen bruggen en hoogbouw. ‘Foute boel.’
De Champs-Elysées (Parijs) en de Ramblas (Barcelona): aan de inspiratiebronnen voor de metamorfose van de Coolsingel zal het niet liggen. Nu nog is de Rotterdamse boulevard vanaf het Hofplein langs Stadhuis, Bijenkorf en Koopgoot een bouwput.