Rotterdam is veiliger geworden

Rotterdam is het afgelopen jaar een stuk veiliger geworden. Dat blijkt uit resultaten van de zogenoemde veiligheidsindex, die de gemeente maandag presenteerde....

ANP

De periode ervoor bleef het cijfer vrijwel stabiel. Veiligheid heeft in Rotterdam de hoogste prioriteit van het gemeentebestuur. Burgemeester Opstelten toonde zich dan ook tevreden met de resultaten. 'We hebben een behoorlijke stap vooruit gezet. Het is zelfs een trendbreuk met de jaren ervoor. We zijn er nog niet, maar we liggen op koers en gaan onze doelen halen', aldus Opstelten.

Van de 62 wijken in Rotterdam is de situatie in veertig wijken fors verbeterd. Rotterdam heeft volgens de cijfers nog vijf onveilige buurten over. Dat waren er in 2002 acht. Van de wijken die toen als onveilig te boek stonden, zijn er vier opgeschoven tot probleemwijk. Dat zijn het gebied rond het Centraal Station, Middelland, Spangen en Oude Noorden.

Hillesluis is als enige wijk afgezakt naar de status 'onveilig' en vormt nu met Oude Westen, Cool/Nieuwe Werk/Dijkzigt, Tarwewijk en Zuidplein de laagste categorie in Rotterdam. In 2006 mag de stad van het bestuur helemaal geen onveilige wijken meer hebben.

Volgens de gemeente hebben maatregelen zoals toezicht op straat, preventief fouilleren en controle van panden met interventieteams duidelijk resultaat gehad. De overheid is weer zichtbaar 'de baas is op straat', zei de burgemeester.

Recente cijfers van politie en justitie ondersteunen deze lezing. De politie leverde over de periode januari tot en met april 10.197 verdachten af bij het Openbaar Ministerie, 17 procent meer dan hetzelfde tijdvak in 2003. Het aantal meldingen van overlast van drugs en horeca is flink gedaald.

Justitie deed ook een duit in het zakje. Er waren meer rechtszaken waarvoor hoge hechtenisstraffen werden geëist en opgelegd. De gemiddeld opgelegde gevangenisstraf is met 28 procent gestegen. Er was een verdubbeling van het aantal zaken waarin tussen de drie en vijf jaar werd opgelegd (2002: 56, 2003: 106) en een verdriedubbeling van het aantal zaken waarin meer dan vijf jaar werd gevonnist (2002: 37, 2003: 102). Met name veelplegers en overlastgevende jeugd kunnen rekenen op strengere straffen.

Volgens wethouder Van den Anker (veiligheid) is er niet alleen aandacht voor repressie. Ook hulpverlening speelt een belangrijke rol. Bij de aanpak van de zevenhonderd meest overlastgevende verslaafden in de stad, hebben inmiddels 347 mensen begeleiding in de vorm van zorg of straf gekregen.

Ook het opknappen en schoonhouden van de straten en pleinen heeft effect. De gemeente herstelt kapotte stoeptegels en bankjes en probeert binnen een dag grafitti te verwijderen. 'Misschien geen spectaculaire maatregelen, maar ze zijn belangrijk binnen het totale beleid', aldus Van den Anker.

Een ander belangrijk aspect van het veiligheidsbeleid is de 'fysieke en sociale infrastructuur'. Rotterdam investeert in nieuwbouw en het opknappen van verpauperde panden en probeert de bevolking meer te spreiden. De recent door het Rijk aangenomen 'Rotterdam-wet' geeft de gemeente daarvoor meer bevoegdheden.

De veiligheidsindex is samengesteld uit feitelijke criminaliteitscijfers en een enquête onder 12.000 Rotterdammers. Wat de bewoners er zelf van vinden, weegt zwaar mee in het oordeel. Het stadsbestuur is dan ook blij dat driekwart van de Rotterdammers (74 procent) tevreden zegt te zijn met de eigen buurt. In 2002 was dat nog 68 procent. Ook de tevredenheid over het functioneren van de politie is gestegen van 32 naar 49 procent.

Rotterdam is volgens de index niet langer een 'bedreigde stad', maar valt in de categorie 'aandacht'. Het predikaat veilig is nog een stap verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden