Rotterdam is klaar met bijtgrage, agressieve honden en neemt maatregelen

Een meldpunt agressieve honden, het verplicht muilkorven van alle 21 'hoog-risicohonden', locaties waar gevaarlijke honden niet meer mogen komen, euthanasie na een zeer ernstig bijtincident, extra handhaving: Rotterdam is klaar met de vele bijtincidenten in de stad en neemt maatregelen.

Bart Dirks
Een pitbull. Beeld
Een pitbull.Beeld

'Ik wil dat de Rotterdammers beter en eerder worden beschermd tegen gevaarlijke honden', zei wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) woensdag. 'Er zijn te veel ernstige bijtincidenten geweest. Dat moet afgelopen zijn.'

Bijtincidenten

Zo raakte een Rotterdammer in juli van dit jaar gewond aan zijn arm toen hij langs de voordeur liep van een woning met een Amerikaanse stafford en een Amerikaanse bulldog. Het bijtincident gebeurde ondanks de aanlijnplicht die de eigenaresse al eerder opgelegd had gekregen voor haar agressieve honden. De dieren veroorzaakten al twee keer eerder een ernstig bijtincident.

De politie besloot in juli de bijtende hond in beslag nemen. Deze zou een agressietest moeten ondergaan, maar de eigenaresse zei direct dat de hond vals was en zou falen voor de test. Daarop heeft ze vrijwillig besloten de hond te laten inslapen.

Een bull terriër. Beeld reuters
Een bull terriër.Beeld reuters

Ernstige verwonding

Naar schatting worden per jaar 150 duizend mensen in Nederland door honden gebeten, van wie eenderde ernstig. Vaker nog worden honden door andere honden gebeten. 'Een op de drie incidenten doet zich voor in de openbare ruimte', aldus Eerdmans.

Nu kan pas ná een bijtincident aangifte worden gedaan en actie worden ondernomen. Het Openbaar Ministerie kan bijvoorbeeld een muilkorf- en aanlijngebod opleggen. In Rotterdam is dat zeker 28 keer gebeurd sinds januari 2016. De rechter kan in ernstige gevallen zelfs de hond laten inslapen.

Gedragstest

Het onderwerp speelt ook landelijk. In mei deed toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) al een aantal voorstellen. Zo moet er een betere identificatie en registratie van honden komen, een witte lijst van handelaren en een lijst met 21 rassen waarbij extra maatregelen mogelijk zijn. Het is nu aan het nieuwe kabinet om hiermee verder te gaan.

'Ik wil niet langer afwachten tot er weer iets gebeurt, maar preventief actie ondernemen', zegt Eerdmans. Daartoe stelt hij een 'gemeentelijk meldpunt agressieve honden' in. Er wordt bij meldingen contact opgenomen met de melder en de eigenaar. Zo nodig wordt de hond een gedragstest opgelegd of verplicht tot het dragen van een muilkorf.

Muilkorf

Het liefst zou hij per direct de muilkorf algemeen verplicht stellen voor alle 21 raszuivere 'hoog-risicohonden', waaronder pittbulls, bull terriërs en rottweilers. Ze staan op een lijst van de Raad van Beheer, de organisatie die staat voor de relatie tussen mensen en honden.

Maar voor zo'n algemene muilkorfverplichting moet eerst de landelijke regelgeving worden aangepast, beseft Eerdmans. 'Al sluit ik niet uit dat we muilkorven toch verplicht stellen als het nieuwe kabinet te lang treuzelt om dat mogelijk te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden