Rotterdam is de échte kunststad

De Rotterdamse kunstbeurs is inmiddels uitgegroeid tot het kloppend hart van een heuse Rotterdamse Art Week.

Detroit Huis Beeld Geert Broertjes
Detroit HuisBeeld Geert Broertjes

Rotterdam kunststad. Iedereen wist het al wel, maar dacht toch steeds aan Amsterdam. Ten onrechte, blijkt ook dit jaar weer. Aanleiding: de 17de editie van Art Rotterdam, die tot en met zondag te bezoeken is.

De kunstbeurs kan zich inmiddels meten met andere beurzen in Europa, misschien niet wat betreft omvang, wel door haar eigenzinnigheid, ongewisheid en niveau. Bovendien is de beurs inmiddels uitgegroeid tot het kloppend hart van een heuse Rotterdamse Art Week.

Verspreid over de stad zijn er nu maar liefst drie beurzen: twee voor beeldende kunst (Art Rotterdam en Rotterdam Contemporary Art Fair) en één voor design (Object). Daarnaast hebben de komende dagen alle kunstinstellingen, galeries en initiatieven hun deuren geopend. Met speciale tentoonstellingen, lezingen, performances en projecten.

Op het illustere terrein van Art Rotterdam zelf - de onvolprezen Van Nelle-fabriek, sinds 2014 Unesco werelderfgoed - is er een ruime randprogrammering. Met een schitterend aanbod van films en video's; een presentatie van de Vlaamse privéverzameling van Geert Verbeke; werk van jong talent, dat al dan niet door het Mondriaan Fonds wordt gesubsidieerd; een overzicht van landelijke kunstinitiatieven.

Het heeft ertoe geleid dat de beurs een uitstekende graadmeter is van wat vooruitstrevend is en nog niet (geheel) bevangen door het grootkapitaal van verzamelaars en musea.

De Van Nellefabriek

Luchtig, efficiënt en opgetrokken uit (toen) eigentijdse materialen als staal en beton, en bovendien markant. De Van Nellefabriek, uit 1930, is een van de hoogtepunten uit de moderne architectuur in Nederland, vergelijkbaar met het Rietveldhuis in Utrecht. Ontworpen door architectbureau Brinkman en Van der Vlugt in opdracht van de Firma Van Nelle, producent van thee, koffie en tabak. Het gebouw met zijn luchtbruggen en rode letters werd in 2014 op de Unesco-werelderfgoedlijst gezet.

null Beeld Geert Broertjes en Ernst van Deursen
Beeld Geert Broertjes en Ernst van Deursen

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in. www.volkskrant.nl/nieuwsbrief

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden