Rotterdam handhaaft islamdenker Ramadan

Rotterdam blijft samenwerken met de omstreden islamitische denker Tariq Ramadan. De Zwitserse filosoof van Egyptische origine wordt door zijn critici ten onrechte afgeschilderd als een wolf in schaapskleren, meent het Rotterdamse college van B en W.

Van onze verslaggever John Wanders

‘Ramadan spreekt niet met dubbele tong’, aldus GroenLinks-wethouder Rik Grashoff (Participatie en Cultuur) woensdag bij de presentatie van een gemeentelijk onderzoek naar een reeks oude citaten van Ramadan.

De uitspraken, gedaan in het Frans en het Arabisch, zijn consistent en consequent, aldus Grashoff. ‘Dit citatenonderzoek vormt een goede basis om het contract met Ramadan onveranderd voort te zetten.’

Al jaren wordt over Ramadan in binnen- en buitenland gezegd en geschreven dat hij voor een westers publiek andere meningen formuleert dan wanneer hij spreekt voor een gehoor van louter orthodoxe moslims. Achter een masker van redelijkheid zou in werkelijkheid een onverdraagzame moslimideoloog schuilgaan die er abjecte ideeën op nahoudt over onder meer vrouwen en homo’s.

Deze kritiek – in september 2008 nog verwoord door VVD-coryfee Frits Bolkestein tijdens een debat met Ramadan aan de Erasmus Universiteit – keerde afgelopen maand terug in een artikel in de Gay Krant. Ter bewijsvoering beriep de krant zich op oude geluidsopnamen van Ramadans speeches.

Sinds twee jaar werkt Ramadan parttime voor de gemeente Rotterdam, met als opdracht de dialoog tussen moslims en autochtone Rotterdammers te bevorderen. Daarnaast bekleedt hij sinds 2007 als gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit de leerstoel burgerschap en identiteit.

Na de publicatie in de Gay Krant nam de politieke druk op het Rotterdamse college om voortijdig afscheid te nemen van Ramadan snel toe. Vandaar dat het college zich genoodzaakt zag tot het verrichten van een onderzoek naar Ramadans uitspraken.

Wethouder Grashoff stelde woensdag vast dat Ramadan in de Gay Krant onjuist is geciteerd. En dat er citaten uit hun verband zijn gerukt. Met als gevolg dat uitspraken een andere lading krijgen, soms zelfs een betekenis die haaks staat op wat Ramadan bedoelde.

‘Steeds weer lukt het Tariq Ramadan om zijn gehoor in vertwijfeling achter te laten en dat maakt hem omstreden’, reageert de Gay Krant op die kritiek.

Grashoff verklaart de terugkerende beroering over Ramadan uit de toenemende angst voor de islam: ‘We moeten oppassen dat het geen nationale volksziekte wordt.’

Ramadan zelf deelt die analyse. ‘Dit debat gaat in essentie niet over mij’, zei hij gisteren. ‘Het gaat over het wantrouwen jegens moslims.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden