Rotterdam geeft kleuters van vier jaar ook les in Engels

Dertien openbare basisscholen in Rotterdam worden tweetalig. Na afloop van groep 8 moeten de leerlingen net zo goed Engels spreken als Nederlands....

Het initiatief past in de trend dat scholen zich meer willen profileren. 'We hebben muzikale scholen, literaire scholen en straks dus ook tweetalige scholen', aldus Lex Werdekker, projectleider tweetalig onderwijs in Rotterdam.

Volgens Werdekker is het belangrijk om zo vroeg mogelijk met de Engelse les te beginnen. 'Voor het zevende levensjaar kun je een taal aanleren alsof het je moedertaal is. Daarna niet meer'. Met vijf uren Engels ligt het zwaartepunt in groep 1 en groep 2. In de hogere groepen kan het aantal lesuren terug naar één tot anderhalf uur per week.

Voor het Engels is gekozen, omdat kinderen daarmee in toenemende mate te maken krijgen, via de computer, internet en televisie. Twee Rotterdamse basisscholen beginnen komend schooljaar met het programma. De andere elf basisscholen volgen uiterlijk in 2005.

Het Rotterdamse project wordt begeleid door een aantal taalwetenschappers. Ook wordt samengewerkt met het Anglia-project dat Engelse les probeert te stimuleren in het basisonderwijs. Daar doen inmiddels 72 basisscholen, verspreid over heel Nederland, aan mee.

In het basisonderwijs is Engelse les alleen verplicht in de hoogste groep.

In het voortgezet onderwijs zijn al 55 scholen tweetalig. Daar wordt ongeveer de helft van de lessen in een andere taal, doorgaans het Engels, gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden