Rotterdam geeft jeugd meer aandacht

De gemeente Rotterdam gaat zich de komende vier jaar actief bemoeien met de vorming en ontwikkeling van de 175 duizend kinderen en jongeren in de stad....

HANS HORSTEN

Van onze verslaggever

Hans Horsten

ROTTERDAM

Uit de nota Opgroeien in Rotterdam blijkt dat de havenstad dertienduizend drop-outs tussen de tien en 24 jaar telt, jongeren die op het punt staan grote problemen met politie en justitie te krijgen. Een recent overzicht van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft aangetoond aan dat het aantal straatroven in de stad explosief stijgt, en dat de daders meestal jonger zijn dan 23 jaar.

Andere cijfers in de nota laten zien dat steeds meer jongeren diep in de schulden komen. Elfhonderd jongeren boven de achttien jaar kampen met aflossingsproblemen en beslagleggingen.

Het Rotterdamse stadsbestuur wil zich met het jeugdbeleid op de ouders en op de opgroeiende jongeren richten. Bij veertien consultatiebureaus in de stad komen er deskundigen om ouders met probleemkinderen te adviseren.

Bij andere bureaus zijn er video's beschikbaar waarmee ouders zich kunnen trainen in het opvoeden van hun kinderen. De Rotterdamse GGD verwacht op deze manier dit jaar minstens vierhonderd moeilijke gezinnen te kunnen helpen.

Daarnaast gaat de GGD onderzoeken in welke mate ouders psychisch in staat zijn hun zoon of dochter op deugdelijke wijze groot te brengen. Binnenkort worden via consultatiebureaus tweehonderd ouders van peuters van een half jaar geselecteerd voor diepte-interviews over hun wijze van opvoeden.

Als dit project succesvol blijkt, wordt in 1998 op de bureaus 10 procent van alle ouders gescreend op de psychische omgang met hun kind. 'Een belangrijke factor voor de gezonde ontwikkeling van kinderen wordt daarmee beïnvloed', aldus de nota.

Als eerste grote stad presenteerde Rotterdam in 1995 het Integraal Jeugdbeleid. Dit programma bestond uit projecten en experimenten, waarmee bijvoorbeeld voor alle leeftijdscategorieën tussen de nul en de 24 jaar een monitor werd ontwikkeld om de staat van de jeugd in kaart te brengen.

Daarnaast werden op talrijke scholen voor voortgezet onderwijs skills for life gegeven. Met behulp van rollenspel en groepsdiscussies leerden de scholieren hoe ze op een sociale manier met elkaar kunnen omgaan en welke normen en waarden ze in acht moeten nemen.

In Opgroeien in Rotterdam wordt de experimentele aanpak van de problemen van de risico-jongeren omgezet in stedelijk jeugdbeleid. Hiervoor is tot 2001 jaarlijks tussen de twintig en 25 miljoen gulden nodig.

Van dat geld wil de gemeente onder meer een ambtenaar aanstellen die als intermediair gaat fungeren tussen de jongeren en de politiek. Ook moet elke probleemjongere voortaan een vaste begeleider krijgen die hem bijstaat bij zijn mars door de instituties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden