Rotterdam gaat nu campagne voeren voor stadsprovincie
De schrik in de benen? Nee, daarvan is geen sprake in Rotterdam, zo betogen de meeste politici. Toch wil wethouder J....
Van onze verslaggever
Jelle Brandsma
ROTTERDAM
Een overweldigende meerderheid wees woensdag het plan voor een stadsprovincie in de regio Amsterdam af. Op 7 juni gaan de inwoners van Rotterdam stemmen over de komst van de stadsprovincie in hun regio. Rotterdam wordt gesplitst in een aantal kleinere gemeenten en gaat met omliggende gemeenten de nieuwe stadsprovincie vormen.
Is er nog enig vertrouwen dat de Rotterdammers de reorganisatie wel accepteren? De PvdA-fractievoorzitter P. Aubert: 'Ach, vertrouwen. Ik heb het idee dat er nog steeds goede argumenten voor de stadsprovincie zijn. Ik heb wel de indruk dat de voorstanders niet meer een gok moeten wagen door thuis te blijven. De tegenstanders komen wel op.
'Ik vraag me echt af of ze in Amsterdam wel campagne hebben gevoerd voor de stadsprovincie', aldus Aubert. 'Ik heb de indruk dat de voorstanders de laatste tijd toch een beetje twijfel hebben geuit.' De grote partijen in Rotterdam gaan de boer op met het Comité Regio Ja.
Volgens CDA-fractievoorzitter C. Dekker is in Rotterdam het besef groot dat vraagstukken als de verkeerscongestie, de toekomst van de haven en de criminaliteit het best kunnen worden aangepakt door een stadsprovincie. Ook als de Rotterdammers massaal nee zeggen, moet de stadsprovincie er komen, vindt hij. 'Alles bij het oude laten lost de problemen niet op en ik ben ingehuurd om problemen op te lossen.'
Volgens wethouder Kombrink moet de stemming in Rotterdam los worden gezien van die in Amsterdam. 'Door de haven ervaren de Rotterdammers de regio toch meer als een eenheid', meent hij. Bovendien is er in Rotterdam, voordat het referendum wordt gehouden, al meer duidelijkheid over de bevoegdheden en de kosten van de stadsprovincie dan in Amsterdam, stelt hij.
De ratio moet de doorslag geven, vindt Kombrink. Niet de emotie over de splitsing van de gemeente in een aantal kleinere onderdelen. De stad Rotterdam blijft bestaan, zo betoogt hij. Maar als de Rotterdammers de stadprovincie afwijzen, is het plan wat Kombrink betreft van de baan. Ook al neemt de Tweede Kamer uiteindelijk de beslissing over de bestuurlijke reorganisatie.
Wethouder R. Smit (CDA) heeft de verhoudingen in het college van B en W scherp gesteld. PvdA en D66 zijn voorstander van de stadsprovincie, maar willen hiervan af als de Rotterdammers 7 juni in meerderheid tegenstanders blijken. Smit vindt dat dit niet kan en dreigt met aftreden als PvdA en D66 hun zin doorzetten. In het collegeprogramma hebben ook deze twee partijen zich gebonden aan de bestuurlijke reorganisatie, vindt Smit.
In de gemeenten rond Rotterdam lijken de bestuurders zich niet ongerust te maken over de uitslag van het referendum. 'Het leeft hier niet zo', laat Schiedam weten.
Het VVD-kamerlid Weisglas zal als inwoner van Rotterdam tegen de stadsprovincie stemmen. Hij vindt het onjuist een stad van zeshonderdduizend inwoners in stukken te hakken.