Rotterdam en Eindhoven wel, Den Haag niet Coalitie is het eens over stadsprovincies

De regeringspartijen PvdA, VVD en D66 hebben een compromis bereikt over de stadsprovincies. Rotterdam en Eindhoven worden stadsprovincie, Den Haag niet en over Amsterdam wordt later een beslissing genomen....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Rotterdam wordt een compacte stadsprovincie, zonder de Hoeksche Waard. Den Haag (regio Haaglanden) mag geen stadsprovincie vormen, maar krijgt financiële ondersteuning in verband met de schuldenlast van ruim een miljard gulden. Ook wordt de gemeente Den Haag uitgebreid met enkele belangrijke bouwlocaties, zoals Ypenburg. Waar deze locaties niet direct aan Den Haag grenzen, wordt er een corridor geschapen.

Amsterdam mag doorgaan met het experiment van de bestuurlijke samenwerking tussen de provincie Noord-Holland en een regionaal samenwerkingsverband van Amsterdam en zijn randgemeenten. Deze hoeft niet uit te monden in een stadsprovincie.

Alledrie de coalitiepartners hebben in het nu geformuleerde voorstel moeten toegeven. De VVD slikte Eindhoven als stadsprovincie, D66 had liever Twente en Den Haag ook als stadsprovincie gewild en de PvdA had meer dan twee stadsprovincies gewild.

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken noemde het voorstel van de coalitiefracties 'een interessante oplossing'. Woensdagmiddag is het voorstel in het torentjesoverleg (fractievoorzitters, vice-premiers en Kok) goed onthaald.

In eerste reacties reageerde de burgemeester Welschen van Eindhoven tevreden, aangezien het gebied rond Eindhoven en Helmond zich volgens hem nu kan ontwikkelen tot 'industriële mainport'. Helmonds burgemeester Van Elk vond dat zijn gemeente het slachtoffer was geworden van 'koehandel'.

De Haagse burgemeester Deetman toonde zich op een persconferentie verheugd dat de Tweede Kamer aandacht heeft voor de problemen van zijn stad. Wel zei hij verbaasd te zijn dat de Kamer de stadsprovincie niet als het middel beschouwt om grootstedelijke problemen te lijf te gaan.

De coalitiefracties hebben de handschoen opgenomen die VVD-minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken hun had toegeworpen. Dijkstal constateerde dinsdag dat voor geen enkel voorstel tot dan toe een meerderheid te vinden was. Hij draaide de rollen om en vroeg de Kamer duidelijkheid te verschaffen. Het begin van duidelijkheid kwam van de woordvoerders D. de Cloe van de PvdA, die zei het 'moerasachtige dossier' moe te zijn, en van Scheltema van D66, die niet langer met de stadsprovincies wilde 'doormodderen'.

Volgens VVD'er J. Remkes zou het onaanvaardbaar zijn als het almaar voortdurende 'gezelschapsspel voor bestuurders' nu niet zou worden beslecht. Voor de VVD ging het om de vraag of de coalitie dit probleem zelf kon oplossen. De liberalen wilden partijgenoot Dijkstal niet in de steek laten en kozen woensdag eieren voor hun geld. 'Met pijn in het hart', zei Remkes. Eerder had hij al aangegeven dat de deur naar de stadsprovincie Eindhoven voor hem op een kier stond.

Grootste oppositiepartij CDA hekelde het compromis van de drie regeringspartijen, dat ze omschreef als een nieuwe proeve van 'bestuurlijke vernieling'. Volgens woordvoerder Van der Hoeven had Dijkstal meer leiding moeten tonen. Het kabinet sprak zich eerder uit voor stadsprovincies in Rotterdam en Den Haag, en, op termijn, in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden