Rotterdam en Den Haag wellicht voor miljoenen het schip in door Vestia

Rotterdam en Den Haag moeten als 'achtervang' aan renteloze leningen verstrekken aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, dat Vestia bijspringt.

Beeld anp

De problemen bij woningcorporatie Vestia kunnen tot een forse tegenvaller leiden voor Rotterdam en Den Haag. De gemeenten moeten als 'achtervang' mogelijk renteloze leningen verstrekken aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

Renteloze leningen
Omdat Vestia een tekort heeft van enkele miljarden euro's, springt het waarborgfonds nu bij. Indien het fonds daarvoor onvoldoende financiële middelen heeft, kan het om renteloze leningen vragen bij het Rijk en bij gemeenten. Dat zullen vooral Rotterdam en Den Haag merken: Vestia verhuurt 25 duizend woningen in Rotterdam en bijna 21 duizend in Den Haag. Vestia is voor die steden een belangrijke partner voor renovatie- en nieuwbouw.

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders besloot in december de achtervangconstructie met het waarborgfonds WSW te verlengen vanwege 'de huidige moeilijke financiële situatie waarin het land verkeert'. De problemen bij Vestia waren toen nog niet openbaar.

In 2010 nam de stad een achtervang in bij het WSW voor 685 miljoen euro. Vorig jaar ging het om 398 miljoen. Volgens het college van B en W zijn de risico's 'uiterst beperkt'. Het zou hoogstens gaan om het renteverlies 'op een in het uiterste geval te verstrekken renteloze lening aan het WSW'.

Beperkt
Het college weet echter niet waarvoor het waarborgfonds de garanties benut. 'Door de generieke methode is het volkomen onduidelijk waarvoor de kapitaalmarktleningen worden aangetrokken', staat in de toelichting aan de raad. 'Voorts zijn de contacten met de corporaties op het gebied van de financiering (...) zeer beperkt.'

De verknooptheid van de gemeente met de woningcorporaties gaat nog verder. Eind 2010 had Rotterdam gewaarborgde leningen bij het WSW uitstaan van 6,7 miljard euro, zo blijkt uit het jaarverslag van de stad. Het is nog niet bekend hoe groot deze 'niet uit de balans blijkende verplichtingen' eind 2011 waren.
Op initiatief van Leefbaar Rotterdam en de PvdA is er vanmiddag een raadsdebat over de problemen bij Vestia. 'De gevolgen blijven nog vaag en intussen heeft het college wel besloten om ook in 2012 een achtervang voor het WSW te zijn', zegt fractieleider Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam.

Volgens CDA-fractieleider Wubbo Tempel is Vestia 'too big to fail' - te groot om ten onder te gaan. Hij verwacht daarom dat banken, andere corporaties en het waarborgfonds gezamenlijk Vestia zullen redden. 'De belangen zijn te groot. Mijn wens, hoop en verwachting is dat die maatregelen voldoende zijn. Pas daarna is Rotterdam aan zet.'

Den Haag
De gemeente Den Haag heeft een vergelijkbare achtervangconstructie met het waarborgfonds, maar geeft daar geen details over. 'Dat is bedrijfsgevoelige informatie', aldus een woordvoerster. De Haagse gemeenteraad is woensdag vertrouwelijk geïnformeerd over de problemen bij Vestia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden