Rotterdam en Arnhem kunnen na referenda bouwplannen doorzetten

De referenda in Rotterdam en Arnhem zijn uitgedraaid op een teleurstelling voor de aanvragers. Ondanks een felle campagne zijn ze er niet in geslaagd om omstreden bouw- en sloopplannen via het stemhokje te dwarsbomen.

Rotterdammers stemmen in stadsreferendum.Beeld anp

In Arnhem stemde 64,7 procent juist vóór de bouw van 250 tot 300 woningen in Stadsblokken-Meinerswijk. De opkomst was met 24,1 procent hoger dan verwacht. De uitslag is bovendien geldig, aangezien er geen ondergrens voor de opkomst was. Een burgercoalitie had door het inzamelen van handtekeningen het referendum afgedwongen in de hoop de plannen tegen te houden.

'Met deze opkomst en deze uitkomst is de mythe dat referenda altijd leiden tot een tegenstem ook naar het rijk der fabelen verwezen', zo reageerde D66-wethouder Martijn Leisink.

De Arnhemmers konden ja of nee zeggen tegen een concept-raadsbesluit over de ontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk. Daar moeten 250 tot 300 woningen komen. Het 450 hectare grote gebied aan de zuidoever van de Rijn is nu grotendeels natuur met aan de randen een rommelig bedrijfsterrein, de restanten van een oude scheepswerf en een binnenhaven voor woonboten.

Lokale referenda

Mogen er woningen komen in de 'wilde achtertuin' van Arnhem? Een voor- en tegenstander van het gemeenteplan aan het woord. (+)

Bestuurskundige Koen van der Krieken onderzocht alle 199 lokale referenda: 'Als burgers lokale referenda afdwingen, wordt de uitslag zelden genegeerd.' (+)

Lage opkomst

In Rotterdam stemde 71 procent tegen de Woonvisie van het stadsbestuur. Maar de uitslag is ongeldig omdat de opkomst te laag is. In totaal ging 16,9 procent van de Rotterdamse kiesgerechtigden stemmen; de ondergrens was 30 procent.

Nog nooit was de opkomst bij een verkiezing in Rotterdam zo laag, aldus de gemeente. Ter vergelijking: bij het referendum over het handelsverdrag met Oekraïne ging 24,4 procent van de Rotterdammers naar de stembus.

In Rotterdam voerden onder meer de Woonbond en de SP een felle campagne tegen wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam). Hij kan zijn plannen in de Woonvisie doorzetten. Dat betekent dat er 15.000 goedkope woningen zullen worden gesloopt. Er komen juist meer huizen in het midden- en hogere segment.

'Ik had het fijner gevonden voor de democratie als er een hoger opkomstpercentage was geweest', reageerde Schneider bij Radio Rijnmond. Hij denkt dat het 'goed is voor Rotterdam' dat de Woonvisie kan doorgaan.

De SP ziet de uitkomst niet als een nederlaag. '85 duizend Rotterdammers hebben wel de moeite genomen om te gaan stemmen en ze zijn in grote meerderheid tegen', aldus raadslid Querien Velter. Volgens de socialisten zou het een 'grote blunder' zijn als het college de tegenstemmers negeert. De organisatie van het referendum in Rotterdam kostte de gemeente 1,6 miljoen euro. Het actiecomité haalde dit voorjaar 13 duizend handtekeningen op om de raadpleging mogelijk te maken.

Een vrouw brengt in Rotterdam haar stem uit.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden