Rotterdam: een stad van reusachtige schepen en aardappeleters

De toonaangevende reisgids Lonely Planet heeft Rotterdam verkozen tot nummer vijf in de top tien van 'topsteden van de wereld'.Wie kent er beter de weg, dan de mensen die er wonen? Dit zijn de beste plaatsen in de stad, volgens echte Rotterdammers.

Illustratie. Beeld Luis Mendo

Hij werd geboren in Novosibirsk. Maar Michael Afanasyev, promovendus aan de TU Delft en blogger op Spotted by Locals, woont al twintig jaar in Nederland en sinds 2009 in Rotterdam. Nergens anders is de hele wereld zo dichtbij. 'Vijfhonderd meter van mijn huis zitten wel acht Italianen. En een Koreaans grillrestaurant en een Afrikaanse Thai.' Soms fietst hij even langs Bogatir, de Russische supermarkt aan de Hoogstraat, voor de smaak van zijn jeugd: komkommers in het zuur met knoflook en dille. Het plezierige aan Rotterdam, vindt Michael, is dat de stad niet zo gefixeerd is op het centrum. En je hoeft je in Rotterdam niet beter voor te doen dan je bent. 'Rotterdam is rauw en er helemaal niet in geïnteresseerd of je van haar houdt of niet. Ze is gewoon zichzelf.'

Pomms

Aardappeleters waren we en zijn we gebleven. Bij de bio-snackkiosk Pomms liggen bergen aardappels naast de toonbank. Het zijn Agria's die ter plaatse tot friet worden gesneden. De patatten (een 9,5 in de friettest van het AD) worden gebakken 'in heel goede olie' en geserveerd met iets zure, Belgische mayonaise.
Coolsingel 107b.

- Beeld Luis Mendo

CafÉ DikT
'Er zijn er niet veel van', zegt blogger Michael Afanasyev, 'Nederlandse steden met een skyline. Rotterdam is blessed. Al wordt met elk nieuw gebouw de zon op de terrassen schaarser. Gelukkig is er het boventerras van Café Restaurant DikT, naast de bibliotheek', zegt Afanasyev. 'Daar dringt de zon wel door.'
Hoogstraat 110.

Het hefpark
'Twintig jaar geleden werd ik voor gek verklaard dat ik naar de Kop van Zuid vertrok', schrijft blogger Anne-Marie Ros. 'En kijk nu. Er was weinig groen in de buurt. Tot aan de crisis. De huizen aan de Rosestraat werden gesloopt, daarna bleef de plek leeg. Toen hielp iedereen mee aan het Hefpark: een oase met bloemen, gras, (fruit)bomen, paden, picknickbanken en crosscircuit.'
Rosestraat.

Warung Melatie
Het lijkt een nogal bescheiden afhaaltent, maar volg de Rotterdammers. Die komen voor de saoto, (soto, mag ook), Surinaams-Javaanse soep met kip, ei, taugé, rijstvermicelli en een dikke lik sambal. 'Oh wat is-ie goed. Het perfecte comfort food', zegt blogger Ellen Gedopt. 'En een reuzekom, een maaltijd voor 6 euro.'

Je kunt er trouwens ook andere Surinaams-Javaanse klassiekers bestellen: nasi, bami, moksi en roti.'
Vierambachtsstraat 80.

SS Rotterdam
Rotterdam is een stad van reusachtige schepen. De cruiseschepen varen er diep de stad in. Over tien dagen doet de Oasis of the Seas Rotterdam weer aan, met zestien dekken en een tropische tuin is het een van de grootste passagiersschepen ter wereld. Op Katendrecht ligt ook de SS Rotterdam, het vlaggeschip van de Holland-Amerika Lijn uit de jaren vijftig. Het is nu een hotel. 'Ik heb er een nachtje geslapen', schrijft blogger Martijn Hordijk, 'in de Lidobar kreeg ik dat majestueuze gevoel van de grote zeereizen.' Bij rondleidingen kun je overal rondkijken. Van brug tot ketelruim.
3de Katendrechtse Hoofd 25.

Michael Afanasyev (35), Ellen Gedopt (31), Anne-Marie Ros (50) en Martijn Hordijk (35) bloggen over hun stad Rotterdam op spottedbylocals.com. De website werkt in 56 Europese en Amerikaanse steden samen met bewoners die hun favoriete plekken delen. De informatie is ook via mobiele apps te gebruiken.

Vroesenpark
'Onze achtertuin', schrijft blogger Ellen Gedopt: 'Als je naar de kaart van Rotterdam kijkt, is het net of er maar één stadspark bestaat, naast de Euromast. Maar er is er dus nog een: het Vroesenpark.' Fijne hang-out voor stedelingen zonder tuin, waar iedereen zit, eet, frisbeet, wijnt, zegt ze. En wandelt, zeker als de bomen er in de herfst van goud zijn.
Vroesenlaan.

Hamburg
'Zonder de andere culinaire burgerbars tekort te willen doen, maar ik heb nu dé hamburger gevonden', schrijft blogger Martijn Hordijk op Spotted by Locals. 'In Hamburg. Het Hamburg aan de Witte de Withstraat.' Hun burgers zijn van rode MRIJ, Maas-Rijn-IJssel-koeien. Maar een garnalenburger of vegaburger van linzen, kikkererwten en spinazie pletten en bakken ze ook (tot half 11 's avonds).
Witte de Withstraat 94b.

Hamburg. Beeld Luis Mendo

Dit is een geactualiseerde versie van een artikel dat eerder verscheen in oktober 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.