Rotterdam bindt strijd aan met huisjesmelkers

De gemeente Rotterdam heeft een 'hitlist' gemaakt van verdachte huisjesmelkers die door de aanscherping van de woningwet vanaf 1 januari harder kunnen worden aangepakt. De top-3 van de lijst bezit samen 70 panden in de stad.

Woning in de Agniesebuurt in RotterdamBeeld FTP

Dat heeft de Rotterdamse wethouder van stedelijke ontwikkeling Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) aangekondigd.

Na jaren van Rotterdams lobbywerk stemde de Eerste Kamer dit jaar in met de 'huisjesmelkerswet'. Vanaf 1 januari 2015 mag de gemeente overtredingen van een huisjesmelker in verschillende panden bij elkaar optellen. Bij elke overtreding volgt een zwaardere sanctie. Bij het vierde pand is het raak: dan neemt de gemeente het beheer en het innen van de huur over van de huisbaas, terwijl die blijft opdraaien voor alle kosten.

Gemeenten kunnen door de wijziging ook sneller een boete opleggen in plaats van een dwangsom. 'Op deze manier raken we huisjesmelkers daar waar ze het echt voelen, in de portemonnee', aldus Schneider. Nu kan de gemeente malafide huisbazen alleen aanpakken per pand. Dit leidt vaak tot lange en kostbare procedures, die twee jaar kunnen duren. Bovendien kan de huisjesmelker ondertussen zijn gang gaan in andere panden. 'Nu zetten we huisjesmelkers onder druk om hun gedrag structureel te veranderen.'

Beeld anp

Olievlek

Doordat pandjesbazen hun woningen vaak slecht onderhouden, lijdt het aanzien van de buurt eronder. De 'huisjesmelkerij' heeft daardoor ook de neiging zich als een olievlek uit te breiden. Zodra een buurt de naam heeft slecht te zijn, daalt de waarde van omliggend vastgoed. De panden die leeg komen, zijn weer een aantrekkelijke prooi voor een nieuwe huisjesmelker. Volgens socioloog Erik Snel van de Erasmus Universiteit heeft vooral Rotterdam - en in mindere mate Den Haag - last van huisjesmelkers, omdat daar de particuliere huurmarkt relatief groot is. Vorig jaar werden in Rotterdam 270 illegale pensions gesloten en 570 terechte onderhoudsklachten van huurders of buren behandeld. Ook ontmantelde de gemeente nog eens 350 hennepkwekerijen.

De nieuwe aanpak betreft huizen waar sprake is van verpaupering of verloedering, zoals achterstallig onderhoud, vervuiling of asbest. Bij illegale huisvesting of overbehuizing gelden andere regels, al hangen de problemen wel vaak met elkaar samen. Zo zijn veel Oost-Europese arbeidsmigranten in Rotterdam het slachtoffer van huisjesmelkers.

Klachten

Overbehuizing leidt vaak weer tot klachten van omwonenden. 'Wanneer je met te veel personen in een pand zit, veroorzaakt dat makkelijk overlast. Je gaat bijvoorbeeld eerder op straat een biertje drinken als er binnen geen plek is', aldus Snel. Ook is het brandgevaar groter en wordt er meer afval geproduceerd.

Ook goedwillende huisbazen kunnen straks te maken krijgen met de strengere aanpak, als ze hun onderhoud niet op orde hebben. Peter Boelhouwer, hoogleraar volkshuisvesting en woningmarkt in Delft, ziet de nieuwe aanpak als positief. 'De strijd tegen huisjesmelkers is er altijd een van bloed, zweet en tranen. Het kost tijd en moeite om de misstanden aan te tonen. Daarbij hoppen de huiseigenaren van het ene pand naar het andere. Hoe meer mogelijkheden je hebt ze aan te pakken, hoe beter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden