Rottenberg speelt vals

Felix Rottenberg is nog niet eens klaar met de Akbarstraat (zondagavond komt de laatste aflevering), of hij heeft al de late woensdagavond opgeëist in Slot Rottenberg....

En?

Felix Rottenberg is een veel te bemoeizuchtige en dirigistische sociaal-democraat om aardige en goede programma's te kunnen maken voor de televisie.

In de Akbarstraat speelde hij de verslaggever, in Slot Rottenberg speelt hij de Groot Inquisiteur, en geen van beide is hij. Felix Rottenberg is de ex-voorzitter van de PvdA, een politicus, nog altijd, en een politicus zet de werkelijkheid naar zijn hand. Zo bezien is Felix Rottenberg als maker van programma's die iets willen tonen van de alledaagse realiteit in Nederland, een wolf in schaapskleren.

Felix Rottenberg kan niet luisteren. Of het nou een Marokkaans meisje is of Henk Westbroek van Leefbaar Nederland, Felix Rottenberg dwingt door razende interrupties zijn gesprekspartner (partner? slachtoffer is een beter woord) altijd een richting uit waarvan Felix Rottenberg het eindpunt al in zijn hoofd heeft.

De gevolgen zijn desastreus. Niet alleen krijg je een Rottenbergiaans idee van de werkelijkheid opgedrongen, dat wil zeggen een beeld dat de werkelijkheid net zo erg manipuleert als eertijds het beruchte VARA-programma In de Rooie Haan deed. Maar ook laat hij, door zich zo te fixeren op zijn politieke doelen, zomaar andere belangrijke zaken 'weglopen uit een gesprek', sterker: hij lijkt ze niet eens op te merken.

Van Henk Westbroek in zijn Slot wilde Felix Rottenberg eigenlijk alleen maar horen dat die als peetvader van Leefbaar Nederland met verdriet in het hart aanschouwde hoe zijn lijsttrekker Fortuyn tekeerging. Dat zei Westbroek natuurlijk niet. Integendeel. En doordat Rottenberg maar op zijn ene aambeeld bleef hameren, kon Westbroek me toch een potje demagogie ten beste geven over 'een samenleving waarin zijn zus verkracht en hij een mes in zijn rug en die Marokkaanse jongens en. . .'

Deze wrakke inhoud was in een lachwekkende vorm gegoten. Een ronde bibliotheekruimte als in Eco's De naam van de roos, waarbinnen Felix Rottenberg hing, lag, leunde, ijsbeerde. Tussen de boeken enkele monitoren, vanwaaruit assistenten de interviewer zogenaamd spontaan of op verzoek te hulp schoten. De helpers zijn actrice Loes Luca, verslaggever Tonko Dop en wereldbeschouwer Arend Jan Heerma van Voss (door Felix aangeroepen als AaJee). Loes Luca verloste Rottenberger uit het lijden van de eerste aflevering: 'Felix, Felix, kom je beneden een jenevertje drinken?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden