Rottenberg benoemt nu al campagnefouten PvdA - partij krijgt vaker kritiek uit eigen huis

Op de dag van de verkiezingen spreekt oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg zich alweer uit over de campagne van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. Kritiek leveren op je eigen partij - zeker op de dag van de verkiezingen - lijkt vreemd, maar gebeurt vaker.

Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA brengt in stemlokaal KHL Koffiehuis zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld anp

Vanochtend sprak oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg zich op BNR Nieuwsradio uit tegen de huidige leiding van zijn partij. 'Asscher heeft er heel lang over gedaan om de goede campagnetoon te vinden. Gisteravond stond hij er voor het eerst, als een held. Daarvoor niet. Dat was heel moeilijk. Hij heeft ook veel te kort de tijd gekregen en genomen zichzelf te profileren als campagnebaas van de PvdA. Dat is ook echt een campagnefout geweest.'

Het is niet de eerste keer dat Rottenberg openlijk kritiek levert op zijn eigen partij. In 2015 omschreef Rottenberg in Vrij Nederland Diederik Samsom als 'de bedrijfsleider van het kabinet'. Hij kwam onder vuur te liggen na dit interview en vertrok vervolgens als voorzitter van de kandidatencommissie. Hoe het precies zover kwam, leest u in deze reconstructie terug.

Jan Pronk

Meerdere PvdA-mastodonten hebben zich in het verleden uitgesproken tegen de partijlijn. In 2013 zegde Jan Pronk zijn PvdA-lidmaatschap op. De oud-minister vond dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie had verwijderd, met name op het terrein van ontwikkelingssamenwerking en het vreemdelingenbeleid. Pronk leverde in februari alsnog commentaar op de huidige campagne van Lodewijk Asscher. Tegenover BNR zei hij dat het kortzichtig was dat Asscher zijn pijlen op GroenLinks richtte. Ook noemde hij de kritiek die Asscher op Samsom leverde tijdens de lijsttrekkersverkiezingen 'erg goedkoop'.

Ella Vogelaar

Oud-minister Ella Vogelaar zei anderhalve week geleden nog dat ze twijfelde over een stem op haar eigen PvdA. Tegenover een verslaggever van AT5 gaf ze toe: 'Ik twijfel tussen de PvdA, waar ik lid van ben, en GroenLinks misschien wel. Ik heb nog anderhalve week om erover na te denken. Het wordt heel spannend wie de grootste op links gaat worden'.

Marcel van Dam en Bram Peper

In 2006 uitten Marcel van Dam en Bram Peper hun ongenoegen in de Volkskrant over de AOW-plannen van Wouter Bos. Van Dam schreef in zijn column voor deze krant: 'Politici proberen altijd maatregelen die negatief voor mensen uitpakken, zo goed mogelijk te verpakken. Bezuinigingen gaan dan ombuigingen heten en uitkeringen blijken alleen gered te kunnen worden door erop te bezuinigen. Maar soms wordt het te gek en is er sprake van pure misleiding. Dat is het geval als Wouter Bos zijn voorstel om de AOW te fiscaliseren, presenteert als een maatregel om de 'rijke' AOW'er te laten meebetalen aan de AOW. (...) Gepensioneerden worden keihard gepakt.'

Bram Peper zei in de Volkskrant: 'Zo scherp je de tegenstellingen aan tussen jong en oud. Dat is electoraal levensgevaarlijk. Bos riskeert een opstand van de grijze horde.'

Andere partijen

PvdA'ers hebben uiteraard geen monopolie op het openlijk bekritiseren van de eigen partij. D66-prominent Edo Spier noemde in 2016 in een interview met Trouw 'referenda achterhaald' en de huidige koers van de partij 'te rechts'.

In 2010 uitte CDA-prominent Herman Wijffels kritiek op de keuze van partijleider Maxime Verhagen om samen te werken met de PVV. Ook andere CDA'ers verbaasden zich over deze beslissing. Zo zei oud-minister Bert de Vries: 'Het heeft mij onaangenaam verrast dat het CDA het aanvaardbaar vindt om te gaan samenwerken met een partij die één van de grote wereldgodsdiensten niet erkent'.

Alles over de verkiezingen

Lees het laatste nieuws over de verkiezingen in ons liveblog

De partij­programma's langs de lat

Wij lazen voor u de partij-programma's en toetste de politieke ideeën op verbeeldingskracht, originaliteit, haalbaarheid en klimaateffect.

Zweeft u nog? Laat u overtuigen door de lijsttrekkers

In de aanloop naar de verkiezingen sprak de Volkskrant met lijsttrekkers van partijen die met 2 of meer zetels in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd. Lees hier alle interviews terug.

Wat klopte er van wat politici beweerden bij het slotdebat?

Dinsdagavond probeerden de lijsttrekkers elkaar voor het laatst af te troeven tijdens het slotdebat bij de NOS. De Volkskrant deed hard z'n best om al die beweringen live te controleren en te voorzien van duiding. Lees de resultaten van de factcheckers hier terug.

Op wie gaan onze zwevende kiezers stemmen? (+)

De Volkskrant volgt al enkele maanden 14 zwevende kiezers. Op welke partij gaan zij vandaag stemmen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden