Rotte appeltjes voor de dorst

'Alleen al het gerucht is funest. Hoe de plannen ook zullen uitpakken, de markt ondervindt er al de negatieve gevolgen van....

HANS FABER

Van onze verslaggever

Hans Faber

AMSTERDAM

Een dag vóór het jaarcongres van Recron in Papendal is er lichte paniek uitgebroken bij de recreatie-ondernemers, zo kan worden geconstateerd. Grote schuldigen zijn minister Zalm en staatssecretaris Vermeend, de politici die binnenkort een nieuw belastingstelsel voor de volgende eeuw zullen presenteren. De afgelopen maanden lekte regelmatig een en ander uit, zodat de hoofdlijnen al grotendeels bekend zijn.

Zalm en Vermeend willen dat de belastingen minder gaan drukken op arbeid, en meer op consumptie en milieu-onvriendelijke productie. Om alles te financieren willen zij alle aftrekposten schrappen. De aftrek van lijfrente, consumptief krediet en het reiskostenforfait komen te vervallen. Ook de belastingvrije som verdwijnt. Alleen de aftrek van hypotheekrente blijft overeind.

Niets aan de hand voor de recreatie-ondernemers, zou je denken. Totdat afgelopen weekeinde uitlekte dat Zalm en Vermeend wel het mes willen zetten in de hypotheekrente-aftrek voor de tweede woning.

Of dat plan ook de definitieve versie van het belastingstelsel haalt, is nog maar de vraag. PvdA-politicus is voor, VVD'er Zalm tegen. Zoals het er nu uitziet, blijven de eigenaren van tweede woningen gespaard.

De recreatie-ondernemers zijn er in ieder geval niet gerust op, evenmin als de trotse bezitters van twee woningen zelf. 'Wij weten nog van niets. Natuurlijk hebben we wel de hoofdlijnen van het belastingplan opgevangen, maar met deze maatregel hebben we zeker geen rekening gehouden', aldus De Zee. Recron heeft alvast z'n conclusie getrokken: het nieuwe belastingplan zou de doodsteek voor de toeristische sector betekenen, schrijven de ondernemers in een persbericht.

Een flink aantal particulieren, ruim tienduizend volgens Recron, hebben onroerend goed in een recreatiepark, waar het goed toeven is. Zij zijn de gelukkige eigenaar van een appartement in Callantsoog, een vakantievilla in Epe of een bungalow in Port Zélande. 'Dat zijn niet de rijke Nederlanders', benadrukt De Zee, 'maar mensen zoals u en ik met een matig tot redelijk salaris. Zij hebben het huisje niet gekocht omdat ze geld zat hebben, maar zien het als een belegging. Als appeltje voor de dorst als ze met pensioen zijn of als de kinderen gaan studeren.'

De bungalow is in feite niets meer dan een beleggingsobject, dat in Nederland veelal op de markt wordt gebracht door grote partijen als Gran Dorado of Landal GreenParks. Wie bij een van hen een huisje op Texel of de Veluwe koopt, betaalt al snel anderhalve ton. De nieuwbakken eigenaar mag zich dan inderdaad eigenaar noemen, maar de exploitatie draagt hij onmiddellijk over aan de exploitant.

'Zijn inkomsten bestaan uit de huuropbrengst, zijn kosten uit de hypotheekrente, de aflossing en het onderhoud van de bungalow', verklaart De Zee. 'Hij kan het redelijk in evenwicht houden, omdat de hypotheekrente aftrekbaar is. Zijn winst zit hem straks in verkoop van zijn huis. Over een jaar of tien moet een huis van een ton toch zo'n 150 duizend gulden kunnen opbrengen.'

Dat appeltje verschrompelt als Vermeend het wint van Zalm, vreest Recron. Het grootste deel van de bezitters van tweede woningen heeft zijn eigendom alleen kunnen financieren dankzij de mogelijkheid de hypotheekrente van de belasting af te trekken. 'Als dat niet meer mogelijk is, zal hun bezit vele tientallen procenten in waarde dalen en zeker onverkoopbaar worden', weet De Zee.

Volgens Recron schrikt Vermeend nu al potentiële investeerders in bungalowprojecten af. Aangezien veel projecten worden ontwikkeld in gebieden met een hoge werkloosheid, komen de gevolgen des te harder aan, gaat De Zee verder. Bovendien wordt een verhoging van de verhuurprijs noodzakelijk. Recron rekent op een verhoging van ongeveer vijfhonderd gulden per week, wat de doodsteek voor het toerisme betekent.

Draven de recreatie-ondernemers niet al te zeer door? In ieder geval wacht iedereen af tot duidelijk wordt wat er nou precies in het belastingplan staat. Tot die tijd zullen er weinig vakantievilla's over de toonbank gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden