Rotje lijkt sinds 11/9 al snel bom

Minstens zeven ontplofbare poststukken zijn vanuit Italierstuurd aan Europese politici en instanties. Wie heeft dat op zijn geweten? De politie vreest het ergste....

Of er werkelijk een organisatie bestaat die 'Federazione Anarchica Informale' heet, die verantwoordelijk gesteld kan worden voor de zeven klapperpakketjes die de afgelopen tien dagen bij functionarissen en instituties van de Europese Unie werden bezorgd, weet welbeschouwd geen mens. De naam, 'Informele Anarchistische Federatie', is zodanig vrijblijvend, dat er van alles achter schuil kan gaan. Van een programma of een ideologie is niets bekend, laat staan van een doel of eisen.

De naam dook voor het eerst op nadat er op 22 december in twee huisvuilcontainers in Bologna, niet ver van de straat waarin de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, woont, min of meer spontane ontbrandingen hadden plaats gevonden. De Italiaanse politie sprak al gauw van 'aanslagen' en van 'terrorisme', maar dat had meer te maken met de huidige rage overal destabiliserende activiteiten en gevaarlijke lieden te zien dan met de ernst van de vlammen.

De FAI liet een Italiaanse krant weten voor het vuurwerk verantwoordelijk te zijn. Die naam was nieuw en sedertdien wordt hij in verband gebracht met al de uit Bologna afkomstige pakketjes aan euro-adressen die voor enige consternatie hebben gezorgd.

Dat heeft een achtergrond en dezer dagen doet de Italiaanse politie, in samenwerking met haar buitenlandse collega's , haar uiterste best die in te vullen. Dat gebeurt met doodgraversgezichten en onder stilzwijgende verwijzing naar een gruwelijk verleden, maar vooral met veel speculatie, slagen om de arm en suggestie.

Die achtergrond zijn de aanslagen van de Rode Brigades die in de jaren '70 en '80 Italieteisterd hebben. Dat waren serieuze terroristische organisaties, die voor geen enkele vorm van geweld terugdeinsden. Ze waren voortgekomen uit de studentenbeweging van de jaren zestig en schenen bovenal afkomstig uit Turijn, Milaan en, jawel, Bologna. Vooralsnog lijkt de FAI daar lichtjaren van verwijderd .

Bij de FAI zouden vier splinter organisaties zijn aangesloten : de 'Internationale Solidariteit', 'De brigade van de 20ste juli', 'De vijf C's' en de 'Coatieve Handwerkslieden voor Vuur en Aanverwanten'. Enkele van die namen doken op tijdens de demonstratie van de antiglobalisten in Genua, drie jaar terug; ervan wordt gezien als het brein achter de ontploffing van een snelkookpan in Bologna op 20 juli 2001.

Of dat allemaal waar is, weet geen mens. De politie houdt anarchistisch georieerde lieden in heel Italin de gaten en omschrijft hun strategie en leefwijze als 'individueel, zonder vast adres, zonder telefoon en niet opgenomen in welke organisatie dan ook.' In Bologna zouden 20, hooguit 25 figuren wonen met zodanig anarchistische sympathiedat ze verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de acties.

Er wordt veel ophef over gemaakt, maar per saldo is de schade gering: bij de familie Prodi is een tapijtje licht beschadigd, het bureau van Hans Gert Poettering zag eruit alsof er een rotje op was ontploft. Tapijt en bureau bleken, na stofzuigen en afsoppen, behouden te zijn gebleven.

Van de meeste pakketjes is de samenstelling bekendgemaakt en die bleek identiek, met deze nuancering dat Prodi een boek kreeg van Gabriele D'Annunzio en Poettering een van Giovanni Verga. Beide behoren tot de canon van de Italiaanse literatuur. In de uitgeholde boeken bevond zich een kleine hoeveelheid licht ontvlambaar poeder, een ouderwets flitslampje dat door een koperdraadje met een 9-Volts batterijtje verbonden was. Een houten wasknijper hield het zaakje op zijn plaats. Wie het voorplat van het boek oplichtte, veroorzaakte een stroomstootje in het lampje en dat zorgde voor de ontbranding van het poeder. Eraan sterven is klinisch gezien onmogelijk.

En ook dat is mensenlevens verwijderd van het speelgoed waar de Rode Brigades een voorkeur voor hadden. Niettemin spreken de Italiaanse overheden dezer dagen, onder sombere verwijzing naar het verleden van de Jaren van Lood, van 'terrorisme', 'aanslagen' en 'anarchistische opstanden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden