Rostropovitsj is leerzaam op ongelukkig uur

Van het geven van masterclasses wordt meestercellist Mstislav Rostropovitsj 'ontzettend moe'. Vermoeider dan wanneer hij zelf soleert of dirigeert, omdat lesgeven nu eenmaal grote concentratie vergt....

Jolande van der Klis

Maar de twee masterclasses tussen de bedrijven door, waarvan de eerste, geregistreerd door Eline Flipse, zaterdag wordt uitgezonden, kunnen Rostropovitsj onmogelijk erg hebben uitgeput. Want de organisatoren hadden hem voorzien van een paar voortreffelijke leerlingen. Viel er bij de Poolse celliste Marta Dziekanska door 'dokter' Rostropovitsj nog wel een steekhoudende diagnose te stellen, bij de uitvoering van Ravels sonate voor viool en cello door het wervelende duo Janine Jansen en Christian Poltéra was zelfs de meester even van zijn stuk gebracht.

'Eerder een concert dan een lessituatie', oordeelde Rostropovitsj, om vervolgens toch nog een enkel vraagteken te plaatsen. De ravissante Jansen complimenteerde hij uitvoerig met haar spel: 'Je hebt alles laten zien wat je in huis hebt.' Maar wellicht was het iets té, want een forte in impressionistische muziek moest, zo liet de maestro doorschemeren, toch wel anders klinken dan een forte bij Brahms.

Trouwens, had de cellist wel genoeg weerwoord op het temperament van Jansen? 'Jij neemt het initiatief, en dat moet ook', zegt hij tegen de violiste, maar de cellist moet dat soms ook doen.

Bij Marta Dziekanska concentreert Rostropovitsj zich op het belang van het contrast. Niet uitvoerig gaan stemmen dus op het podium, want juist vanuit de stilte moet je in de heftigheid van Kodaly's solosonate plonzen.

Tegenover de vulkanische Hongaar wil Rostropovitsj eigenlijk wel een heel andere Elgar horen, want die heeft 'altijd een dichtgeknoopt jasje'. Niet om de onbelangrijke noten van het begin van zijn celloconcert, maar om het gevoel erachter gaat het hier. Eerst bedenken welke klank je wilt maken, dan pas je instrument pakken en 'controleren of het geluid klopt met je gevoel'. Heel leerzaam, en jammer dus dat deze serie masterclasses op de ongelukkige late zaterdagmiddag wordt uigezonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden