Röstiraapsteelrolletjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Röstiraapsteelrolletjes Hoofdgerecht voor 2 à 3 personen

Beeld Pay-Uun Hiu

Vandaag is een bijzondere dag', zei de docent die ons, eerstejaarsmuziekwetenschapstudenten, ruim dertig jaar geleden, analyse van 20ste-eeuwse muziek bijbracht. Ik verwachtte iets over een geboorte- dan wel sterfdatum van een belangrijke componist, maar nee, het was veel universeler en simpeler dan dat. Het was 21 maart, het was lente! En hij trakteerde ons op de Le sacre du printemps van Igor Stravinsky.

Dat werk kende ik wel, ik had het eerder - hoe toepasselijk - in Parijs gehoord tijdens een korte vakantie waarvan ik me vooral dwaaltochten door metrostations en aftandse buitenwijken herinner, die ik heel mysterieus en spannend vond.

Stravinsky's muziek had ik verbonden met een exotische onderaardse wereld waarin de slagklanken van het orkest versmolten met het geratel van treinstellen over de rails, de snerpende fluiten opgingen in piepende remmen en de noten door en langs elkaar schoven als honderden gehaaste passagiers op de perrons.

Nu kreeg de Sacre er dus een bovenaardse dimensie bij. We leerden uiteraard over ritmes, toonreeksen en gelaagde structuren, maar daartussen piepte het lentegroen omhoog en ontaardden de lentekriebels in een woest offerritueel. Sinds die tijd hoort de Sacre net zo bij mijn eigen bescheiden lenteviering als de raapstelen. Dit jaar in de vorm van röstirolletjes in savooiekool.

Bereiding

Kook de koolbladeren 5 minuten in een ruime pan water met een snufje zout. Schep de bladeren eruit, spoel ze af met koud water en dep ze droog. Halveer de bladeren in de lengte en snijd de dikke nerf eruit. Snijd de wortels van de raapstelen, snijd de stelen in stukjes, was en droog ze in een slacentrifuge of theedoek. Snipper ui en knoflook.

Verwarm de olie in een braadpan of hapjespan. Fruit de ui en knoflook. Voeg dan de rösti toe. Bak 15 minuten op middelhoog vuur tot de rösti gaar is en mooi gebruind. Roer op het laatst de raapstelen erdoorheen en laat ze slinken. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de hoeveelheid in 10 porties. Rol elke portie in een half koolblad zodat je 10 rolletjes hebt en leg ze in een (ingevette) ovenschaal. Klop de eieren los, roer de kaas met een flinke scheut witte wijn en wat geraspte nootmuskaat erdoorheen. Verdeel over de rolletjes. Zet 15 minuten in een voorverwarmde (180 graden) oven om het kaas-eimengsel te laten stollen en bruinen. Eet er een royale salade bij.

Ingrediënten:

5 grote savooiekoolbladeren
2 bosjes raapstelen
olie
1 kleine ui
1 teentje knoflook
450 g rösti
zout, peper
2 eieren, losgeklopt
150 g geraspte kaas
witte wijn
nootmuskaat

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden