Dagboek

Rossini in verlegenheid gebracht

Terracina, 7 februari 1817.

Operalegende Giachino Rossini. Beeld
Operalegende Giachino Rossini.Beeld

In Terracina stelt men ons voor om met reizigers uit Napels te souperen. In het gezelschap van een stuk of zeven personen zie ik een knappe blonde, licht kalende man van ongeveer vijfentwintig jaar. Ik vraag naar nieuws uit Napels, vooral op het gebied van muziek, en hij vertelt openhartig en onderhoudend. Ik vraag of er nog hoop is om in Napels de Otello van Rossini te zien; hij glimlacht. Ik zeg hem dat Rossini in mijn ogen de hoop van de Italiaanse school is: hij is een geboren genie.

De man lijkt enigszins in verlegenheid gebracht, zijn reisgenoten moeten lachen: het blijkt Rossini zelf. Gelukkig heb ik toevallig niets gezegd over de luiheid van dat genie of zijn imitaties.

Hij zegt dat Napels een andere muziek wil dan Rome, en Rome een andere muziek dan Milaan. Ze worden erg slecht betaald! Ze moeten voortdurend kriskras door Italië reizen, en de mooiste opera brengt niet meer dan tweeduizend franc op.

Ik heb te doen met dat arme genie! Hoe durft men hem te verwijten dat hij er twee weken over doet om een opera te maken? Hij schrijft op een gammele tafel, in de herrie van de keuken van een herberg, met drabbige inkt uit een oud zalfpotje. Hij is de meest spirituele Italiaan die er is, maar daar merkt hij niets van, want in dit land voeren de betweters nog steeds de boventoon.

We blijven theedrinken tot na middernacht, het is mijn mooiste avond in Italië.

Stendhal, alias Marie-Henri Beyle (1783-1842).
Ingekort fragment uit Rome, Naples et Florence.
Vertaling © Mirjam de Veth.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden