Rossi verkiest z'n oude motorfiets

Niks aan de hand, lachte het kwajongenshoofd van Valentino Rossi. Alle fans concludeerden dat hij in de training voor de Asser TT ronduit vernederd was door zijn landgenoten Loris Capirossi en Max Biaggi....

Rossi kon pas op het allerlaatste moment datzelfde wapenfeit realiseren. Maar hij bleef derde.

Maar nee, er was echt niets aan de hand, aldus Rossi. Een te zachte achterband had hij gekozen voor de laatste kwalificatie en hoe hevig hij ook 'pushte', meer zat er niet in in die hektische laatste ronden toen iedereen alles op alles zette om een zo goed mogelijke startplek af te dwingen. Eigen schuld, oordeelde de wereldkampioen. Niet verder over zeuren.

Bovendien zal hij in de race, vandaag, zijn oude motorfiets gaan gebruiken. Er zit nog te weinig verschil tussen de nieuwe en de oude Honda om het vertrouwde model nu al in te ruilen voor een type dat ook nog misschien plotselinge kinderziekten tijdens een race kan krijgen. Bovendien is Rossi op zijn best wanneer hij op een prooi af kan rijden. Dus al met al misschien toch een niet al te slecht uitgangspunt voor de 24-jarige wereldkampioen.

Groot feest natuurlijk bij Ducati door Capirossi's prachtige pole. Het Italiaanse team is voor het eerst aanwezig in de MotoGP en rijdt meteen al consequent voorin. De laatste Grand Prix (van Spanje) werd zelfs door Capirossi met groot vertoon van macht gewonnen. Het is hoogst zeldzaam in de gemechaniseerde sporten dat een fabriek die voor het eerst komt kijken meteen al zeges boekt.

Capirossi was er zo van overtuigd dat zijn magistrale ronde van 1.59,70 overeind zou blijven dat hij al ruim voor het eind van de kwalificatietraining terugstuurde naar de pits om de vergeefse pogingen van de concurrentie gade te slaan. Capirossi wilde per se de eerste onder-twee-minutenronde scoren. 'Ik heb er echt 110 procent voor gereden.

De set up van de Ducati noemt Capirossi 'perfect'. Kleine wijzigingen aan het chassis maakten de machine over de hele trainingsperiode steeds sneller.

Capirossi: 'Het enige dat de boel kan veranderen is regen. Maar ik maak me geen zorgen over regen. Als het regent, blijft deze baan goed grip houden.

En als het regent, regent het voor iedereen.'

Er worden inderdaad enkele buien voorspeld in de ochtenduren en wellicht zelfs onweer, later op de dag.

Maar het zou ook kunnen dat de MotoGP, die om twee uur start, net aan de problemen ontsnapt. Capirossi bleef er nuchter onder: 'Ach, we hebben hier zo vaak twee races moeten rijden.'

Wanneer het begint te regenen, terwijl de race aan de gang is, kan de rijder die vooraan koerst de wedstrijdleiding het sein geven af te vlaggen. Als de helft van de wedstrijd dan nog niet verreden is, volgt na een eventuele bandenwissel, of wanneer het droog wordt, het restant van de race.

Toch juichte vrijdag maar de helft van het Ducatiteam, want tweede man Bayliss kwam niet verder dan een schamele 13de plek. Debutant Bayliss (afkomstig uit de Superbike-klasse) was wanhopig: 'Ik kan niet harder rijden dan ik al doe. Ik knal steeds met mijn kop tegen de muur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden