Ross wil gemeenten thuishulp laten doen

Staatssecretaris Ross van Welzijn wil vanaf 2006 gemeenten grotendeels verantwoordelijk maken voor de thuishulp aan ouderen, psychiatrisch patiënten en gehandicapten....

Ross vindt dat iedereen voor hulp een beroep moet doen op naasten. Daarna komen de gemeenten in beeld, die contracten moeten afsluiten met zorgaanbieders. Dat moet leiden tot een kostenbesparing. De over te hevelen hulp wordt nu vergoed vanuit de AWBZ en kost de premiebetaler 2 à 2,5 miljard euro. De gemeenten krijgen vermoedelijk minder omdat Ross denkt dat zij doelmatiger kunnen werken. De zorg in instellingen blijft vergoed vanuit de AWBZ.

Uit het voorstel voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), dat binnenkort naar de Tweede Kamer gaat, blijkt dat gemeenten veel vrijheid krijgen. Ze mogen zelf bepalen welke voorzieningen ze ondersteunen, de overheid ziet af van inspectie en er komen geen kwaliteitsregels. Van een verzekerd recht op zorg is straks geen sprake meer.

'Onze rechten worden afgepakt', meent Wim van Minnen, directeur van de Federatie van Ouderverenigingen. 'De klok gaat zestig jaar terug, we moeten weer aankloppen bij familie', zegt Jan Troost, voorzitter van de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad. Hulp mag niet afhankelijk worden van 'de willekeur' van gemeenten, vindt Troost.

Manager preventie Sjaak Boon en regiodirecteur Lidwien Verbeek van GGZ Kop van Noord-Holland vrezen dat de zogeheten vermaatschappelijking de nek wordt omgedraaid.

Er zullen meer psychiatrische patiënten in een intramurale instelling belanden omdat dat de gemeenten niets kost. En de groep op straat zal toenemen, denken ze. 'Onze cliënten moeten straks met hulpvragen naar de gemeente. Voor mensen die in de war zijn, is dat te ingewikkeld. De kans is groot dat we het zicht op ze kwijtraken.'

Het Trimbosinstituut noemt de overheveling van zorgtaken naar gemeenten in een recent advies 'een risicovol scenario'. Ervaringen in het buitenland zijn niet onverdeeld positief. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ziet de uitvoering van de nieuwe wet alleen zitten als er voldoende geld beschikbaar komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden