Ross nagelt 'baarlijkse nonsens' NRC aan schandpaal

Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) heeft donderdagavond in de Tweede Kamer fel uitgehaald naar NRC Handelsblad, dat donderdag op de voorpagina schreef dat acht Nederlanders een vorm van griep hebben gekregen door het vogelpestvirus....

ANP

Het departement van Ross ontkende woensdag al dat er in Nederland mensen zouden zijn die het vogelpestvirus 'op het lijf' hebben, zoals de Belgische minister Tavernier van Volksgezondheid meldde. Die baseerde zich op een rapport van het Nederlands Influenza Centrum, waaruit ook NRC Handelsblad citeerde.

Volgens Ross is de interpretatie van dit rapport echter volkomen onjuist. Medisch personeel dat de 57-jarige dierenarts behandelde die vorige week waarschijnlijk aan het vogelpestvirus overleed, is wel onderzocht op de verschijnselen van vogelpest. Bij die mensen zijn 'griepachtige verschijnselen' aangetroffen. Een test wees echter uit dat er geen sprake was van vogelpest of griep, maar van een gewone verkoudheid.

'Het is geen mensengriep en geen vogelgriep', benadrukte Ross donderdag. 'Dit is niet het moment om onzorgvuldige informatie te gaan verspreiden. Het is lastige materie.' Ze beloofde nog contact op te nemen met haar Belgische collega Tavernier.

NRC Handelsblad stelde verder dat voorzitter Conyn van het Outbreak Management Team (OMT) de conclusie van de krant onderschreef. Ook dit klopt echter niet volgens Ross. Zij las een verklaring van Conyn voor in de Tweede Kamer die de versie van het ministerie van Volksgezondheid bevestigde.

De dood van de dierenarts wordt beschouwd als een uniek geval in de wereld. Volgens Ross kan dit ook het gevolg zijn van het feit dat 'we in Nederland alles noteren'. Zij sluit niet uit dat elders in de wereld ooit mensen aan de vogelpest zijn overleden, maar niet als zodanig geregistreerd. Als mogelijkheid noemde Ross Italië, waar het virus jaren rondwaarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden