Ross maakt 'noodstop' in kosten thuiszorg

Staatsstecretaris Ross van Volksgezondheid wil voor de zomer maatregelen presenteren om de scherp stijgende zorgkosten in te dammen....

Van onze verslaggever

'Het is alle hens aan dek', zei Ross woensdag in de Tweede Kamer. Het budget voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ, waaruit de ouderen- en gehandicaptenzorg wordt betaald) voor dit jaar - twintig miljard euro - is nu al verdeeld. Zonder de 'noodstop' dreigt volgens Ross een overschrijding met zevenhonderd miljoen, oplopend tot een miljard in 2005.

De staatssecretaris wil in de adempauze onderzoeken waarom de uitgaven zo snel zijn gestegen. Zij verdenkt de indicatieorganen (die bepalen of iemand recht heeft op zorg), de zorgkantoren (wijzen de zorg toe) en de instellingen (leveren de zorg) van 'strategisch gedrag' om eerdere bezuinigingen te omzeilen.

De regeringspartijen steunen de noodmaatregel van Ross, tot ergernis van de oppositie. PvdA, SP en GroenLinks menen dat met de uitgavenstop 'het recht op zorg de nek wordt omgedraaid'.

Ross ontkent dat en benadrukt dat zij bij oplopende wachtlijsten om extra geld zal vragen. Volgens haar hebben de zorgkantoren, de indicatieorganen en de instellingen nu 'geen belang bij doelmatigheid'. Zij komt met voorstellen die tot 'meer zuinigheid prikkelen'.

Het gaat om scherpere regels bij het vaststellen of iemand recht heeft op zorg. Verder hoeven zorgkantoren niet meer met iedere instelling een contract af te sluiten. Zo kunnen zij kiezen voor goedkoper werkende verpleeg- en verzorgingshuizen en thuishulporganisaties. Ook wordt een deel van de AWBZ-zorg naar de gemeenten overgeheveld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden