Ross' affaires op Soestdijk

Gewaagde timing van Tomas Ross. In de week van koninklijke rouw verscheen Omwille van de troon, een misdaadroman waarin een bedenkelijke hoofdrol is weggelegd voor de schoonvader van de gestorven prins....

Rolf Bos

Dat had Bernilo niet moeten doen. Hofmans ontpopt zich gaandeweg als een pacifiste die Juliana meer en meer in haar macht krijgt. De kersverse vorstin gaat vage, pacifistische ideeën (de zogenoemde Derde Weg) aanhangen, de verhouding met het machtige Amerika komt onder druk te staan - Bernhard heeft al snel spijt als haren op zijn hoofd dat hij de Hofmans-kliek heeft binnengehaald.

Zoals hij er, in de roman van Ross, ook spijt van heeft dat hij überhaupt met Jula was getrouwd. Crazy!, hij was 'een marionet die zich tevreden moest stellen met wat ceremonieel vertoon bij de Raad van State, het leger en wat nietszeggende adviseurschappen'.

Maar hij is aan handen en voeten gebonden. En chantabel nadat een brief opduikt die hij in de oorlogsjaren aan Himmler zou hebben gestuurd, waarin hij, buiten Hitler om, een vredesvoorstel aan de Duitsers doet. De Duitsers weg, Bernhard stadhouder van de Gouw der Nederlanden.

De jacht op die brief speelt een centrale rol in Ross' nieuwste ('literaire'!) thriller, uiteraard zijn er rollen weggelegd voor de Nederlandse politie en de jonge BVD. Ook duiken historische personages op als Einthoven, Beel en Hans (Teengs) Gerritsen. Daarnaast zijn er hoofdrollen voor fictieve karakters: een journaliste en een oud-politieman die een tijdlang belast was met het opsporen van oorlogsmisdadigers.

In een inleiding schrijft Ross dat 'veel in dit boek waar is, veel zou waar kunnen zijn'. Van sommige bestaande personen heeft hij de naam gewijzigd, 'omdat hun rol nooit helemaal duidelijk is geworden'. Hij bedankt Bernhard-biograaf wijlen Wim Klinkenberg en 'mijn bron binnen de BVD'.

Benieuwd wie die bron was, want Omwille van de troon is een zeer smakelijk, af en toe prettig vilein, maar vooral gedurfd misdaadboek, waar fictie en werkelijkheid van de jaren 1948 tot 1956 zeer nauw met elkaar zijn verweven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden