Rosenthal zegt harde afspraak politietaken toe

DEN HAAG - Nederland wil een overeenkomst sluiten met de Afghaanse overheid waarin staat dat de politiemensen die de Nederlanders gaan trainen alleen worden ingezet voor civiele taken en dus niet aan militaire acties meedoen. Als er niet wordt voldaan aan de voorwaarden van Nederland, zal het kabinet in het uiterste geval de missie stoppen.

Beeld anp

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zegde dat woensdag toe tijdens het overleg over de beoogde missie in Noord-Afghanistan. Voor onder meer GroenLinks is het belangrijk dat de getrainde politiemensen geen verlengstuk worden van het leger. Rosenthal zei dat er nu 'nog geen toezegging op schrift van die strekking is, maar we gaan er achteraan'. De overeenkomst ligt er voordat de missie begint, beloofde Rosenthal.

Hij denkt dat dit gaat lukken. Mocht dat niet het geval zijn, dan gaat de missie niet door. 'Voordat wij naar Afghanistan gaan, zullen wij die afspraak hebben gemaakt', zei de minister. De missie zou medio mei moeten beginnen.

Praktijk is anders
Maar volgens de PvdA en de SP zijn zulke garanties helemaal niet af te geven, omdat je dan in de soevereiniteit van een ander land treedt. Volgens hen is het in de praktijk nu zo dat de politiemensen in Afghanistan wel worden ingezet bij militaire operaties. Het is een van de redenen voor de PvdA om niet in te stemmen met het kabinetsplan.

Nederland wil controleren of de Afghaanse politiemensen zich ook werkelijk gaan bezighouden met bijvoorbeeld misdaadbestrijding en handhaving van de wet en de openbare orde. De Afghaanse souvereiniteit wordt gerespecteerd. Maar als blijkt dat er te weinig overblijft van de opbouw van de nationale politie, dan denkt Rosenthal aan 'krachtige tegenmaatregelen'. Wat die precies zijn, zei hij niet. Maar als het werkelijk misgaat, dan is het 'einde oefening', aldus Rosenthal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden