Update

Rosenthal wil snel akkoord over Rawagede

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil zo snel mogelijk een akkoord sluiten over een schikking met de nabestaanden van het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 in het dorp Rawagede op Java aanrichtten.

ANP/Redactie
Uri Rosenthal. Beeld ANP
Uri Rosenthal.Beeld ANP

Het is de bedoeling daarover in elk geval vóór de jaarlijkse herdenking ervan op 9 december overeenstemming te hebben.

Dat kondigde Rosenthal vandaag aan in het debat in de Tweede Kamer over zijn begroting voor volgend jaar.
De landsadvocaat is sinds deze week in gesprek met de advocaat van de nabestaanden over een schikking. Over de inhoud van het overleg wil de minister nog niets zeggen.

De rechtbank in Den Haag bepaalde half september dat Nederland aansprakelijk is voor de schade die de nabestaanden hebben geleden en dat er daarom een schadevergoeding moet worden betaald aan zeven inmiddels hoogbejaarde weduwen van slachtoffers. Door de inval kwamen destijds honderden mannen om het leven.

Excuses
GroenLinks en de SP zouden het passend vinden als een hoge vertegenwoordiger van Nederland de herdenking bijwoont en daar ook formeel excuses maakt. Rosenthal zei dat hij dat verzoek zal meenemen in de afweging die hij zal maken.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters gaat het hier om de vraag hoe Nederland in het reine kan komen met de politionele acties. Ze riep Rosenthal op niet gecalculeerd als rekenmeester nog de laatste seconde mee te pakken voor de klok verstrijkt en zo snel mogelijk excuses aan te bieden.

Hoger beroep

De PvdA en de SP hadden hem opgeroepen af te zien van hoger beroep in de zaak. De Staat heeft die mogelijkheid nog tot 14 december. Dat nu wordt geprobeerd tot een schikking te komen, is volgens Rosenthal 'niet een kwestie van het afwegen van resultaten van hoger beroep'. Het is niet alleen een kwestie van geld, maar veel meer van betrokkenheid, gevoel voor wat er is gebeurd en gevoel voor de nabestaanden, benadrukte de minister. SP-Kamerlid Harry van Bommel, die blij is met de schikkingspoging, sprak van een nieuwe houding van Nederland in deze kwestie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden