Rosenthal uit afschuw over aanslag in Egypte

DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft zijn Egyptische ambtgenoot een brief geschreven waarin hij zijn afschuw kenbaar maakt van de bomaanslag in Alexandrië, die was gericht tegen Koptische kerkgangers. Hij heeft hem bovendien opgeroepen al het mogelijke te doen om religieuze minderheden in Egypte te beschermen tegen gewelddaden, zo heeft het departement in Den Haag maandag bekendgemaakt.

Rouwbijeenkomst voor de slachtoffers. Foto: AN

Rosenthal is bezorgd over het groeiende aantal aanslagen met een religieuze achtergrond in onder meer Egypte, zo liet hij weten.

Kamervragen
In de Tweede Kamer is ook met verontrusting gereageerd op de bomaanslag waardoor zeker 21 mensen omkwamen. CDA, PVV, SP en de ChristenUnie hebben de minister schriftelijke vragen gesteld. Ze willen dat Nederland via de Europese Unie de druk opvoert op Egypte om de religieuze christelijke minderheid beter te beschermen.

Een woordvoerder van Rosenthal wees erop dat de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken, Catherine Ashton, dit weekend namens de EU al heeft gereageerd op de aanslag.

Niet verbeterd
Europarlementariër Peter van Dalen van de ChistenUnie wees er maandag op dat Egypte vorig jaar na een resolutie van het Europarlement had beloofd de bescherming te verbeteren. Aanleiding was toen een andere aanslag tijdens de kerstviering voor Koptische christenen, op 6 januari. Van Dalen vraagt zich net als Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) af of het samenwerkingsakkoord tussen de EU en Egypte kan worden gebruikt om Egypte te dwingen beter te zorgen voor de religieuze minderheden.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie): 'Dit is de zoveelste aanslag op een kerk in het Midden-Oosten. Waarom kunnen Nederland en de EU niet daadkrachtig optreden tegen het gerichte geweld tegen christenen? Als een soortgelijke aanslag op een moskee in Nederland door christenen gepleegd zou worden, zouden de islamitische landen op hun achterste benen staan om te protesteren en om betere bescherming te eisen en dreigen met een economische boycot.'


Islamitisch gespuis
De PVV wil dat Nederland de Egyptische ambassadeur in Nederland op het matje roept over de falende bescherming van christenen tegen salafisten en 'ander islamitisch gespuis'. Het CDA is bezorgd over de komende viering op 6 januari en wil ook weten waarom verdachten van de aanslag vorig jaar nog niet zijn berecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden