Update

Rosenthal: morgen Europees olie-embargo Syrië

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken verwacht dat de Europese Unie morgen een olie-embargo instelt tegen Syrië. 'Nederland werkt aan een EU-olie-embargo en nieuwe EU-sancties. Ik denk dat die morgen van kracht kunnen worden.' Tweede Kamerleden reageren tevreden op het embargo.

Redactie
Uri Rosenthal Beeld anp
Uri RosenthalBeeld anp

Het embargo gaat waarschijnlijk morgen om 13.00 uur in. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om een importverbod van ruwe olie en olieproducten uit Syrië. Ook wordt er gewerkt aan een verbod op financiering van verzekering van olietransporten. Daardoor wordt het ook voor niet EU-landen lastig om olie te importeren vanuit het land.

De maatregelen betreffen een import van ruwe olie en olieproducten uit Syrië. Daarnaast worden er sancties ingesteld tegen vier personen die het regime van president Bashar al-Assad financieel steunen en tegen drie bedrijven, waaronder een bank.

Financieringsverbod
Wat Rosenthal betreft gaat het niet alleen om een olie-embargo, maar ook om een verbod op het financieren en verzekeren van olie-exporten. Hij hoopt op die manier te voorkomen dat andere landen proberen onder het embargo uit te komen. 'We gaan ervan uit dat dit nog eens en nog sterker het regime in het hart zal raken', aldus Rosenthal.

De sancties volgen op de bloedige repressie van het regime van zittend president Assad. Al maandenlang worden in het land protesten met harde hand neergeslagen. Assad wil van geen wijken weten; volgens hem zijn de protesten het werk van gewapende bendes.

'Noodzakelijke aanvulling'
'Dit is uitstekend. Op deze manier wordt de kliek rond Assad duidelijk voor een keuze gesteld', aldus Tweede Kamerlid Han ten Broeke van regeringspartij VVD, verwijzend naar de Syrische president. Ten Broeke hecht verder belang aan het verbod op het financieren en verzekeren van olie-transporten. 'Dat is een noodzakelijke aanvulling, die de maatregel effectief maakt.'

'Geen steun'
Henk Jan Ormel van coalitiegenoot CDA zei de sancties ook volledig te steunen. 'Het is goed dat we het regime van Assad laten merken dat we hen op geen enkele wijze steunen.' Ook de PvdA, de grootste oppositiepartij, is blij met de maatregel.

'Het is de hoogste tijd dat de EU overgaat tot een olie-embargo. Dat had wat de PvdA betreft al veel eerder moeten gebeuren. Maar beter laat dan nooit', aldus Kamerlid Frans Timmermans.

'Verdere isolatie'
Alexander Pechtold van D66 liet ook weten tevreden te zijn. 'Ik ben blij dat de EU tot dit besluit is gekomen. We wachten de precieze uitwerking af, maar een olie-embargo van de EU kan een goede stap zijn om het regime van Assad verder te isoleren. Hopelijk draagt het bij aan het stoppen van de gewelddadigheden tegen de Syrische bevolking', aldus Pechtold.

Shell
Oliemaatschappij Shell wacht met een inhoudelijke reactie op het aanstaande olie-embargo tegen Syrië totdat de details daarvan bekend zijn, dat liet een woordvoerder van de maatschappij weten.

De zegsman herhaalde wel de uitspraak van Dick Benschop, directeur van Shell Nederland, afgelopen dinsdag dat het concern aan het embargo zal voldoen als dat er komt. 'Totdat de tekst er is, kunnen we alleen in dergelijke algemeenheden praten.'

Shell produceert in Syrië per dag 10.000 tot 15.000 vaten olie, op een totaal van 3 miljoen vaten per dag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden