Update

Rosenthal: Moedig Syrische militairen aan over te lopen naar de oppositie

Nederland wil dat de internationale gemeenschap Syrische militairen aanmoedigt over te lopen naar de oppositie tegen president Bashar al-Assad. Dat heeft minister Uri Rosenthal vandaag gezegd tijdens de tweede conferentie van de 'Vrienden van Syrië' in het Turkse Istanbul.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe (L) en zijn Nederlandse collega Uri Rosenthal tijdens de tweede conferentie van de 'Vrienden van Syrië' in het Turkse Istanbul. Beeld epa

Rosenthal riep de deelnemers aan de conferentie op al hun contacten met mogelijke overlopers te gebruiken. 'We moeten hen ervan overtuigen dat er geen toekomst is voor Syrië onder Assad', aldus Rosenthal. De oproep is opgenomen in de slotverklaring van de bijeenkomst. Nederland steunt de Syrische oppositie financieel en met communicatiemiddelen voor bloggers.

Erkenning Nationale Raad
De Westerse en Arabische landen erkennen de Syrische Nationale Raad als een legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk. Dat stond vandaag in de slotverklaring van de conferentie die de landen hielden in het Turkse Istanbul.

De Syrische Nationale Raad bestaat uit tal van oppositiegroepen die zich tegen het regime van president Assad. Afgelopen week sprak een meerderheid van die oppositiegroepen af dat de raad hen vertegenwoordigt. De 'Vrienden' riepen de internationale gezant Kofi Annan ook met vervolgstappen en een tijdschema te komen voor zijn vredesplan. De Syrische regering accepteerde het zogeheten zespuntenplan afgelopen week. Het geweld lijkt echter niet verminderd en het leger gebruikt nog altijd zware wapens bij steden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei dat de internationale gemeenschap Assad niet de kans zal geven 'nog een kans te misbruiken'. Volgens hem zijn de huidige pogingen om het geweld te beëindigen een laatste kans. Hij maakte niet duidelijk wat de reactie zou zijn, als Syrië zich opnieuw niet aan de afspraken houdt.

Recht op zelfverdediging
Premier Recep Tayyip Erdogan van Turkije heeft de internationale gemeenschap opgeroepen het recht van de Syriërs te erkennen om zich tegen het leger te verdedigen.

'Als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn verantwoordelijkheid niet waarmaakt, heeft de internationale gemeenschap geen andere mogelijkheid dan te accepteren dat Syriërs het recht op zelfverdediging hebben', zei hij aan het begin van de conferentie.

'Ernstige gevolgen'
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, waarschuwde Assad voor de 'ernstige gevolgen', als hij burgerdoelen blijft aanvallen. 'Onze boodschap moet helder zijn voor degenen die de orders uitvaardigen en degenen die ze uitvoeren: stop met het doden van uw medeburgers of u zult met de ernstige gevolgen worden geconfronteerd', zei zij in Istanbul. De bewindsvrouw zei dat de Verenigde Staten de oppositie communicatieapparatuur leveren.

Meer dan 80 afgevaardigden bezinnen zich in de Turkse stad op manieren om de regering van president Bashar al-Assad te dwingen zich te houden aan het zespuntenplan voor beëindiging van het conflict in het Arabische land. De regering in Damascus beloofde deze week het plan van de internationale gezant Kofi Annan uit te voeren, maar velen betwijfelen of zij zich aan haar woord houdt. Het houdt onder meer in dat alle partijen in het conflict het geweld staken en de humanitaire hulp aan de slachtoffers garanderen.

IJverig bondgenoot
De gastheer, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, heeft zich gedurende de protesten en opstanden in Syrië een ijverig bondgenoot getoond van de oppositie tegen het regime van president Bashar al-Assad.

De conferentie brengt vooral westerse en Arabische landen en organisaties samen die druk willen uitoefenen om de repressie in Syrië te stoppen. De eerste conferentie was in Tunis op 24 februari.

Vredesplan
Tijdens de tweede conferentie zal vooral naleving door Syrië van het zespuntenplan voor beëindiging van het conflict in het Arabische land centraal staan. Het zespuntenplan van de internationale gezant Kofi Annan houdt onder meer in dat alle partijen in het conflict het geweld staken. Ook moet de humanitaire hulp aan de slachtoffers van het geweld worden gegarandeerd.

Het bewind in Syrië ging eerder deze week akkoord met plan, maar er is internationaal argwaan of Damascus zich wel aan zijn woord houdt. De Vrienden van Syrië zullen een strategie bepalen om druk te blijven zetten op Assad, zodat hij niet op zijn schreden terugkeert. Meer sancties en extra steun voor de oppositie behoren daarbij tot de mogelijkheden.

De Verenigde Naties schatten dat er sinds de onrust in het land meer dan 9.000 mensen zijn gedood. De opstand tegen president Asad begon een jaar geleden.

Zondag kwamen volgens activisten zeker 40 mensen om in Syrië. Onder hen waren 15 leden van de veiligheidsdiensten, die stierven tijdens vuurgevechten. Zaterdag riep Assad nog de overwinning uit. Hij zei dat de opstandelingen waren verslagen en de poging hem te verdrijven mislukt.


Hillary Clinton vandaag tijdens de tweede Syrië-conferentie. Beeld reuters
De gastheer, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden