Update

Rosenthal: geen geld of toezegging aan Libië

DEN HAAG - Nederland heeft geen geld betaald om de drie Nederlandse militairen in Libië vrij te krijgen. Ook zijn er geen beloftes of toezeggingen gedaan aan het Libische regime.

ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Beeld anp
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.Beeld anp

Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vanochtend op Radio 1 gezegd. Deze zaken zijn niet aan de orde en speculaties daarover niet zijn op de realiteit gebaseerd, zei hij.

Hij zei opgelucht te zijn over de vrijlating. 'Dat was het allerbelangrijkste.' Alles is uit de kast gehaald om de Nederlanders vrij te krijgen, zowel via formele als informele kanalen. Hij weet niet wat de Libiërs heeft bewogen om hen nu vrij te laten.

Brief

Rosenthal zal samen met Hillen een brief schrijven aan de Tweede Kamer om verantwoording af te leggen over de situatie en het verloop de afgelopen tijd. 'Het is duidelijk dat de operatie niet zo is gegaan als had gemoeten. Er zijn dingen misgegaan. Daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen', zei de minister.

Bepaalde zaken van operationele aard mogen volgens hem niet in de openbaarheid komen. Maar de door de Kamer ingeschakelde commissie van toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (ctivd) zal er volgens hem ook voor zorgen dat de Kamer de benodigde informatie krijgt.

Hillen
Minister Hans Hillen van Defensie te zei denken dat Libië de drie Nederlandse militairen juist nu heeft vrijgelaten in het kader van een charmeoffensief. Ze wilden een prettige indruk maken, zei Hillen.

Hij dankte de Grieken en Maltezers die in deze kwestie hebben bemiddeld en druk uitgeoefend. Zij hebben de juiste ingangen bij de Libische autoriteiten, zei hij. Voor zover de minister weet, is er niet rechtstreeks met de Libische leider Moammar Kadhafi gepraat. Verder wil hij niet ingaan op de gang van zaken of mogelijke eisen waaraan Nederland mogelijk heeft voldaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden