Rosenthal en Clinton zijn vooral lief voor elkaar

'In Misrata is een wrede stadsoorlog gaande. Het regime-Kaddafi heeft het direct op burgers gemunt: mannen, vrouwen, volwassenen en kinderen. Misschien zijn er clusterbommen gebruikt.' Dit zei Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, donderdag in Washington.

Arie Elshout
Rosenthal en Clinton. Beeld afp
Rosenthal en Clinton.Beeld afp

'De humanitaire tragedie in Libië is onaanvaardbaar.' Uri Rosenthal, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, in datzelfde Washington.

Hoe lang kan dit nog zo doorgaan?, vraagt de pers.
Heb geduld, antwoorden de twee ministers.
Clinton: 'Er is altijd de neiging een snelle oplossing te willen.' Maar: 'De geallieerde bombardementen tegen Servië duurden 78 dagen voordat de Kosovaren vrij waren. Nog meer tijd verstreek voordat Milosevic in Den Haag gevangen werd gezet.'

Rosenthal: 'We mogen niet versagen. We moeten doorgaan langs drie lijnen: de militaire missie, het politieke pad met de Contactgroep en de sancties. En doen we met vastberadenheid en vastbeslotenheid. Dat is mijn mantra. Fixeer niet alles op de militaire missie. Met de sancties kunnen we het regime afknijpen en afknellen. Op redelijk afzienbare tijd moet dat genoeg zijn.'

Clinton en Rosenthal ontmoetten elkaar donderdagochtend. Het was Rosenthals eerste bezoek aan Washington als minister. Het werd gedomineerd door crises in het Midden-Oosten. Wat Libië betreft, was de algemene teneur dat de tijd zijn werk moet doen, ook al zei Clinton 'te begrijpen dat dit niet geheel bevredigend is'.

Uit hun uitspraken bleek dat de twee ministers, en de internationale gemeenschap, in een weinig dankbare positie verkeren. Clinton beklemtoonde dat de NAVO eensgezind is en dat de Amerikanen precies hebben gedaan wat ze hebben beloofd. Rosenthal wees erop dat Nederland meedoet aan de militaire missie, zitting heeft in de Contactgroep en met de bevolking in Benghazi in gesprek is over humanitaire steun. De enige smet op het tableau is dat Kadhafi er nog steeds zit.

Daarom klonken Clinton en Rosenthal een beetje als een voetbaltrainer, wiens ploeg goed draait maar traag op gang is gekomen, zodat zij het behalen van het kampioenschap niet meer in eigen hand heeft en nog slechts kan hopen op puntverlies van de rivaal.

Verder waren de twee ministers lief voor elkaar. 'Nederland was en is een betrouwbare bondgenoot', zei Clinton. Rosenthal bestreed dat er een verkilling is opgetreden door het vertrek van de Nederlandse militairen uit Uruzgan. Volgens hem heeft Clinton veel waardering voor de Nederlandse bijdragen in Libië en Afghanistan. Hij weigerde te spreken van een patstelling in Libië. 'Het gaat langzaam de goede kant op.' Ondanks de humanitaire tragedie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden