Rosenthal doet nieuwe poging: Paars-plus

Informateur Uri Rosenthal spreekt maandag met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Hij wil weten of onderhandelen over Paars-plus ‘zin heeft’.

Van onze verslaggevers Bart Dirks en Remco Meijer

VVD-leider Mark Rutte verklaarde vrijdag dat zijn eerste voorkeur nog altijd uitgaat naar een centrum-rechts kabinet van VVD, PVV en CDA. Die optie sneuvelde donderdag op de weigering van het CDA daarover te onderhandelen. Tegenover Rosenthal heeft Rutte een ‘middenkabinet’ van VVD, PvdA en CDA als tweede mogelijkheid genoemd. Als argumenten voerde hij ‘het landsbelang’ en ‘de noodzaak van herstelbeleid’ aan.

Meerderheidskabinet

Maar PvdA-leider Job Cohen wees die variant bij de informateur af en pleitte voor Paars-plus. Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) sloten zich bij Cohen aan. De vier partijen hebben samen 81 zetels in de Tweede Kamer, ruim voldoende voor een parlementair meerderheidskabinet.

Wat willen de partijen

VVD: samen met PvdA en CDA.
PvdA: PvdA,VVD,D66,GroenLinks (Paars-plus).
CDA: De bal ligt bij de VVD.
D66 en GroenLinks: volmondig Paars-plus.]]>

Rutte ziet nog altijd weinig in Paars-plus. Hij acht de kans klein dat hij als voorman van de liberalen overeenstemming kan bereiken met drie progressieve partijen. Ook in de verkiezingscampagne zei hij al dat de verschillen tussen VVD en PvdA sinds de jaren zeventig niet zo groot zijn geweest. Tegelijkertijd voelt hij zich als verkiezingswinnaar verantwoordelijk om ‘alle opties open te houden’.

Complexe verkiezingsuitslag

Op de vraag wat hij ervan vindt dat Cohen een middenkabinet blokkeert, antwoordde hij: ‘Daar neem ik kennis van.’ Rutte ziet meer programmatische mogelijkheden tussen VVD en PvdA als het CDA aanschuift, dan wanneer met name GroenLinks mee onderhandelt. ‘Maar we moeten ons blijven realiseren dat we te maken hebben met een uiterst complexe verkiezingsuitslag’, zei Rutte.

Pechtold (D66) is opgetogen over de gesprekken voor Paars-plus. ‘Ik heb bij de informateur al iets van het achterste van mijn tong laten zien om het tempo er in te houden. ’

Het staat nog niet vast dat er de komende weken echt over Paars-plus wordt onderhandeld. Rosenthal noemt zijn ronde van maandag nadrukkelijk een ‘tussenstap’.

Rutte wordt belaagd door de pers. (ANP) Beeld
Rutte wordt belaagd door de pers. (ANP)
VVD-leider Mark Rutte op het Binnenhof, vlak voor zijn gesprek met informateur Rosenthal, waarin hij liet weten dat zijn partij wil aansturen op een kabinet van VVD, PvdA en CDA. (ANP) Beeld
VVD-leider Mark Rutte op het Binnenhof, vlak voor zijn gesprek met informateur Rosenthal, waarin hij liet weten dat zijn partij wil aansturen op een kabinet van VVD, PvdA en CDA. (ANP)
Femke Halsema staat op het Binnenhof in Den Haag de pers te woord na haar gesprek met informateur Uri Rosenthal. GroenLinks wil graag deelnemen in een eventueel Paars-plus kabinet. (ANP) Beeld
Femke Halsema staat op het Binnenhof in Den Haag de pers te woord na haar gesprek met informateur Uri Rosenthal. GroenLinks wil graag deelnemen in een eventueel Paars-plus kabinet. (ANP)
PvdA-leider Job Cohen staat de pers te woord na zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal. (ANP) Beeld
PvdA-leider Job Cohen staat de pers te woord na zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden