Rosenmöller verlaat politiek, Halsema beoogd opvolger

GroenLinks-fractieleider Paul Rosenmöller stapt uit de politiek. Femke Halsema wordt naar alle waarschijnlijkheid lijsttrekker voor de verkiezingen op 22 januari...

Rosenmöller verlaat de Tweede Kamer na de verkiezingen op 22 januari, maakte hij vrijdag bekend op een ingelaste persconferentie. Rosenmöller is dan dertien jaar Kamerlid geweest.

Rosenmöller vindt zichzelf niet langer de geschikte leider voor GroenLinks. ‘Mijn politiek gevoel zegt dat er behoefte is aan vernieuwing. Als je denkt dat een ander het beter kan, dan moet je je verantwoordelijkheid nemen', verklaarde Rosenmöller zijn besluit.

Hij verwacht dat Halsema in deze ‘nieuwe politieke tijdgeest' meer stemmen zal trekken dan hijzelf. ‘In een sterk veranderd landschap is het beter dat er nieuw gezicht komt.’

Als reden voor zijn vertrek voerde Rosenmöller verder de gebeurtenissen van het afgelopen halfjaar aan. Die hebben een enorme impact op hem gehad, zei hij vrijdag. De fractieleider van GroenLinks kreeg na de moord op Pim Fortuyn in mei maandenlang strenge beveiliging in verband met bedreigingen aan zijn adres. Hij had, met toenmalig PvdA-leider Melkert, volgens een aantal mensen bijgedragen aan een klimaat dat kon leiden tot de moord.

Na de val van het kabinet stelde hij zich aanvankelijk weer beschikbaar als lijsttrekker. ‘Vanuit mijn verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit aan de partij. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik snel merkte dat het geen goed besluit was. Ik kwam tot de conclusie dat het beter is een stap terug te doen.'

De winst in de opiniepeilingen van concurrent de SP en zijn aanval eerder deze week op SP-leider Marijnissen hebben daarbij volgens Rosenmöller geen rol gespeeld.

Halsema is beschikaar voor het lijsttrekkerschap. De leden van de congres moeten haar leiderschap volgende week zaterdag nog bekrachtigen. Ze zal dan de enige vrouwelijke lijsttrekker zijn.

Halsema noemde Rosenmöllers besluit ‘een schok'. ‘Dit doet pijn. Ik verlies een voorbeeld en goede vriend.' Ze wil GroenLinks in de campagne ‘nadrukkelijker inhoudelijk manifesteren'. De partij moet weer voor het voetlicht komen als ‘de enige groene partij van Nederland'. Ook wil Halsema ‘in woord en daad tegenwicht bieden aan de verharding'.

Rosenmöller heeft een aantal dagen geleden besloten op te stappen. Hij heeft de partijtop vrijdagmorgen ingelicht. Dat was het laatste moment dat hij nog terug kon, omdat de strategie voor de campagne zou worden uitgezet.

Rosenmöller benadrukte dat de Tweede-Kamerfractie de voordracht van Halsema steunt. Als de leden ook akkoord gaan, zal Halsema direct na het congres op 23 november het fractievoorzitterschap van Rosenmöller overnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden