Rosenblum Cup als waar strijdtoneel

Sinds 1950 bleef de tweejaarlijkse strijd om de wereldtitel, de Bermuda Bowl, beperkt tot zestien landenteams die zich kwalificeren in de acht zones van de Wereld Bridge Federatie....

Met de ontspannen vingeroefeningen tijdens de gemengde paren achter de rug barstte het WK in Montreal echt los in de Rosenblum World Knockout Teams. Er schreven 160 viertallen in waarvan 64, waaronder vier Nederlandse, de knock-out fase bereikten. Twee van onze teams sneuvelden in de ronde van 64. Muller (De Wijs en Bertens-Bakkeren) delfde in de ronde van 32 het onderspit tegen Schwartz (VS) met de fameuze Zia Mahmood in de gelederen. Het lot bepaalde dat Maas (Ramondt en Verhees-Jansma) in de achtste finale ook Zia cs tegen het lijf liep. De Pakistaan, gesteund door ijzersterke Amerikaanse professionals, bleek opnieuw een te lastig obstakel.

De vrouwen kennen sinds 1994 de knock-out om de McConnell Cup. Europees kampioen Nederland (Vriend/van der Pas, Pasman/Simons en Hoogweg/van Zwol) zette gemakkelijk het Franse Pigeaud en het Engelse Dhondy opzij. Het bereiken van de halve finale opende het perspectief op een herhaling van de met goud bekroonde campagne tijdens het WK voor vrouwenlandenteams in 2000. Sanborn (VS), met gelouterde internationals, draaide de Nederlandse vrouwen compleet dol (0-63). Aangeslagen gaf Nederland op bij een achterstand van 70-153. Natuurlijk: het verschil van 83 imps oogde als een onneembare bergtop. Maar capituleren in een WK? Waar was de sportieve wil en moed onuitwisbare geschiedenis te schrijven met een overweldigende slotserie?

Terwijl de knock-out voortging, begonnen de voorrondes van het WK paren. Beide paren van team Maas kregen vanwege hun prestatie in de Rosenblum vrije doorgang naar de halve finale. Na acht lange en inspannende zittingen bleven vier Nederlandse paren over die in een finale met 72 paren op jacht gaan naar de hoogste mondiale eer.

De Nederlandse vrouwen verloren in een miniduel (twee helften van zestien spellen) de play-off om het brons tegen het Franse Bessis. Zij verdienden met de plaats in de halve finale rechtstreekse toegang tot de finale van het WK vrouwenparen.

Marijke van der Pas en Bep Vriend hielpen elkaar in diagram 1 met nuttige en informatieve kaarten bij het vinden van het winnende tegenspel.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

1* pas 2* pas

2* pas 3SA pas

pas pas -- --

Zuid, van der Pas, kwam tegen 3SA uit met *9. Deze kaart beloofde *10 en ontkende een hogere honneur. Noord speelde *2 in deze slag, een negatief signaal. De leider won met *V en speelde *10 waarmee zij aan slag bleef. De volgende schoppen was voor *H. Zuid speelde *7 na voor de secce aas in de dummy. De volgende schoppen was voor *A in noord. Zuid wilde dolgraag ruiten na gooide om dat te bewerkstelligen *V af. "Partner, in harten is voor ons echt niets te halen". Het beoogde gevolg: noord legde *10 op tafel en noord-zuid namen vier ruitenslagen op voor één down.

Hoogweg/van Zwol boden op de andere tafel keurig 4* in de zes-twee fit, een eenvoudig contract met het verlies van twee troefslagen en een hartenslag.

Jan Jansma durft op zijn gevoel af te gaan. In diagram 2 resulteerde dat in een gigantisch verschil met het resultaat van de andere tafel in hetzelfde contract.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1SA

2* 3* pas 3*

pas 3* pas 3SA

pas pas pas --

Noord, Verhees, gaf na het 2*s-volgbod met 3* een transfer naar een ruitenkleur. Met 3* vroeg noord om een schoppenstop; door zuid, Jansma, bevestigend beantwoord.

West kwam tegen 3SA uit met *A gevolgd door *V voor de heer van zuid. De leider speelde ruiten naar *A, klaveren naar *A en ruiten uit zuid. West bekende niet en dat maakte een einde aan de kans op vijf ruitenslagen. Zuid ging verder met *10 uit de dummy. Oost speelde in de eerste klaverenslag *2 en vervolgens *3. West had de eerste keer *9 bijgespeeld. De leider meende uit het vallen van de klaveren op te kunnen maken dat west *V9 bezat, ging zijn neus achterna en speelde *H met een daverend succes toen daaronder *V viel. Het contract was nu veilig en op de daarop volgende klaveren gooide oost een schoppen af zodat de opgewekte leider een ruitenslag kon afgeven voor twee overslagen en een opmerkelijke +460.

Op de andere tafel kwam west tegen 3SA uit met *B. De leider nam, uit vrees voor *H in oost gevolgd door een schoppenswitch, direct *A. De ruiten getest met *AH gevolgd door de snit op *V. West won, incasseerde *H en stak met *5 over naar *9 in oost die schoppen naspeelde voor zes slagen in die kleur met drie hartenslagen en *V goed voor zes down. Acht slagen verschil met het resultaat van Jansma!

Team Maas reikte tot de laatste zestien in de Rosenblum Cup waar het hardhandig tot stilstand werd gebracht door een team met Mahmood/Rosenberg en de formidabele Amerikanen Berkowitz

Cohen. In diagram 3 demonstreerde Larry Cohen, de man van de 'Law of total tricks' als leider zijn kunnen.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- 1* pas 2*

2* 3h* 4* pas

pas 5* pas pas

pas -- -- --

Het bieden van zuid oogt mogelijk verwarrend maar was logisch. Met 2* forceerde zuid naar de manche en zijn forcing-pas op 4* betekende dat hij aspiraties voor slem had. Nadat noord 5* bood besloot zuid te passen met het oog op *H in zijn hand, beschermd tegen de uitkomst door west.

West, Ramondt, begreep dat noord-zuid over veel slagen in harten en klaveren beschikten en wilde oost aan slag brengen om door *H van zuid heen te spelen. Hij kwam daarom tegen 5* uit met een kleine schoppen. Een uitstekend plan dat echter een vroegtijdig einde vond toen de leider de eerste slag met *H in de dummy won. De leider ging verder met *V en speelde daarna klaveren naar *10 in zuid. Geen spectaculaire snit maar een safety play. Uiteindelijk had de leider slagen genoeg en als west onverhoopt *B mocht maken hield zuid *H als stop met voor oost-west nog altijd geen kans op twee ruitenslagen.

Na een uitkomst met *A gevolgd door *A en *V is het contract afhankelijk van de juiste aanpak van de troeven. De door west met 2* aangegeven vijf-vijf verdeling in schoppen/ruiten maakt de kans op de klaveren vier-één erg groot en de leider zal ook dan de winnende aanpak wel vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden