Rory Gallagher: 'klein menselijk drama'

'Als ik iedere popmuzikant die bij wijze van spreken te dronken is om auto te rijden, níet het podium op zou laten gaan, zou ik mijn baan zo kwijt zijn.'..

Wie klaagt over het concert van Rory Gallagher van afgelopen zaterdag in Paradiso in Amsterdam, krijgt volmondig gelijk van Jan-Willem Sligting. Terwijl de programmeur van Paradiso nog zo zijn best had gedaan om de Ierse gitarist nuchter te houden - 'we hadden hem volledig afgeschermd in zijn hotelkamer' - verscheen Gallagher die avond toch straalbezopen aan de artiesteningang. Sligting hield zijn hart vast. 'Moet die het podium op', dacht hij nog. Maar Gallagher was er niet vanaf te houden: hij moest optreden.

'Ik had moeten ingrijpen', geeft Sligting toe. Maar wanneer? 'Ik dacht steeds: 't komt wel goed. Het eerste half uur was bedroevend, maar daarna klonk het iets beter.' Na drie kwartier was meer dan de helft van het publiek verdwenen. 'Ze hadden misschien hun geld terug moeten krijgen', zegt Sligting, 'maar dat had dan eerder moeten gebeuren. Aan de andere kant: de volhouders vroegen om een toegift.'

Een 'klein menselijk drama', noemt Willem Venema van concertmanagement Double You de affaire-Gallagher. Hij had Gallagher voor zes concerten naar Nederland gehaald. De laatste twee concerten die Gallagher zou geven, in Tivoli in Utrecht en het Noorderlicht in Tilburg, moest hij deze week annuleren.

Venema heeft er zelfs een dokter bij gehaald. 'Die adviseerde Gallagher naar huis te laten gaan. Een combinatie van medicijnen en drankgebruik. Het is niet waar dat die man laveloos de tent is uitgerold. Zijn medicatie was gewoon niet goed.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden