Roots

* * * *..

Ariejan Korteweg

Grant-Lee Phillips: Little moon. Yeproc/ sonic rendezvous.

Dat Grant-Lee Phillips geen wereldster is, mag een klein wonder heten. Hij heeft een warme, gloedvolle stem, een soepele hand van componeren en een stevige verankering in de Amerikaanse traditie. Op dit zesde soloalbum sinds het einde van zijn band Grant Lee Buffalo brengt hij bovenal een uitstekend humeur mee. Vanaf de opgewekte opener Good Morning Happiness, via het daverende Strangest Thing tot aan Violet, een ode aan zijn kersverse dochtertje, is het niets dan daadkracht wat zijn muziek uitstraalt. Zelfs de zachtmoedige pianoballade Little Moon zakt niet weg in melancholie.

Ontspannen rookstem
* * *

Chris Smither: Time stands still. Signature/CRS

Chris Smither is een oudere heer met een gitaar en een wat doorrookte stem. Daar zijn er meer van, maar zelden klinken die zo beheerst en ontspannen als Smither. De kern van zijn muziek is toch de blues, dat hoor je aan zijn zang, en vooral aan de ritmische basis van zijn gitaarspel. Die gitaar is meer nog dan zijn stem het instrument waarmee hij vertelt, inkleurt, de sfeer bepaalt. De elf liedjes op dit album – acht van hemzelf, en covers van Bob Dylan, Mark Knopfler en oude blanke bluesman Frank Hutchison – getuigen van zijn bescheiden grootmeesterschap.

Respect en enthousiasme
* * *

Blue Grass Boogiemen: Hits of Hank Williams. Continental.

Al jaren cirkelen deze Utrechtse bluegrassmannen rond het oeuvre van de hillbilly Shakespeare. Ze kozen vijftien evergreens uit Hank Williams’ onuitputtelijke catalogus en gingen die te lijf met respect, enthousiasme en een in vele jaren verworven technische beheersing van hun instrumentarium, dat voor deze gelegenheid puur akoestisch is. De klank is warm, de samenzang onberispelijk en de boogiemen hebben de kiesheid dicht bij de originelen te willen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden