Roosendaal schuilplaats terroristen

Twee voortvluchtige verdachten van de bomaanslagen in Madrid hebben zich schuilgehouden in Nederland. Mohammed Afalah en Mohamed Belhadj sliepen tien dagen na de aanslagen in Madrid enkele nachten in Roosendaal bij de neef van Mohamed Belhadj....

Uit stukken die vrijdag bij de Rotterdamse rechtbank zijn voorgelegd, blijkt dat Afalah op het punt stond te trouwen met een in Nederland woonachtige vrouw. 'Ik heb gehoord van zijn broertje Ibrahim Afalah dat hij in Nederland bijna getrouwd was. Er was al geld betaald, maar de bruiloft is niet doorgegaan', aldus de neef Ibrahim B., net als de voortvluchtigen afkomstig uit Amanoud in het Marokkaanse Rifgebergte.

Bij de aanslagen in Madrid werden op 11 maart van dit jaar bijna tweehonderd mensen gedood. De aanslagen werden opgeëist door moslim-terroristen, die mogelijk banden hadden met Al Qa'ida. Op 3 april blies een deel van de groep zichzelf op na de belegering van een huis in Madrid.

De Nationale Recherche heeft bijna vier maanden onderzoek gedaan naar de mogelijke verblijfplaats van de twee gevluchte hoofddaders alvorens tot actie over te gaan. Uit de stukken blijkt dat medio april een tip binnenkwam dat zij mogelijk naar Nederland waren uitgeweken. Zij bleken telefonisch contact te hebben gelegd met een aantal Marokkaanse inwoners van Roosendaal. Daarbij ging het om een nummer van een belhuis en een mobiel nummer waarvan de eigenaar/gebruiker niet bekend is.

In een op 12 augustus 2004 opgemaakt proces-verbaal van de Nationale Recherche staat 'dat tot op heden niet is vast komen te staan dat de verdachten zich binnen Nederland bevinden'. Ook was er op dat moment nog 'geen familie van de verdachten geïdentificeerd'.

Naar nu blijkt heeft de neef van Belhadj in april van 2004 een tijd gevangen gezeten vanwege niet betaalde boetes. Bovendien was binnen de Marokkaanse gemeenschap in Roosendaal al sinds medio mei bekend dat de twee Madrid-verdachten daar waren geweest.

Die neef Ibrahim werd in augustus opnieuw opgepakt, nu door de Nationale Recherche, op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid. Dat bleek te berusten op een vergissing, maar uit zijn verklaring blijkt dat de Spaanse verdachten wel degelijk in het Roosendaalse huis hebben gezeten. Bij huiszoeking werden niet de voortvluchtigen gevonden, maar wel harddrugs. Een aantal verdachten moet zich nu daarvoor verantwoorden voor de Rotterdamse rechtbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden