Nieuws Schikking

Rooms-katholieke kerk treft schikking met slachtoffers seksueel misbruik: 180 miljoen euro

De rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten heeft opnieuw een kolossale schikking getroffen met slachtoffers van seksueel misbruik. Het aartsbisdom van St. Paul en Minneapolis in Minnesota zet 180 miljoen euro opzij als schadevergoeding voor 450 mensen die als kind door priesters zijn misbruikt.

Slachtoffer van seksueel misbruik Marie Mielke tijdens de persconferentie over de schikking. Beeld AP

Het is de op een na duurste schikking die de rooms-katholieke kerk in de VS heeft moeten treffen met slachtoffers van misbruik door priesters.  In 2007 moest het aartsbisdom van Los Angeles 560 miljoen euro uitkeren aan een groep van ruim vijfhonderd slachtoffers die een proces tegen de kerk hadden aangespannen. 

De schikking is het resultaat van een jarenlang juridisch getouwtrek tussen advocaten van de slachtoffers en het aartsbisdom, dat in 2015 faillissement aanvroeg om zich in te dekken tegen de claims. Aanvankelijk koerste de kerk aan op een bedrag dat zo’n 45 miljoen euro lager lag, maar op aandringen van de rechter gingen de twee partijen nog eens rond de tafel zitten, waarna ze op een totaal van 180 miljoen euro uitkwamen.

Het grootste deel van dat bedrag – 145 miljoen – wordt opgehoest door verzekeraars, de rest door het aartsbisdom en de parochies die eronder vallen. Dat zal betekenen dat het bisdom onroerend goed zal moeten afstoten en flink het mes zal moeten zetten in de uitgaven. 

De vroegere aartsbisschop John Nienstedt, die in 2015 aftrad, wordt ervan beschuldigd dat hij jarenlang niets heeft gedaan met klachten over priesters die zich aan kinderen zouden hebben vergrepen. Nienstedt heeft dat steeds tegengesproken.

Advocaat Jeff Anderson schrijft het bedrag van de schikking op tijdens een persconferentie. Beeld AP

In de schikking heeft de kerk ook toegezegd dat van al het personeel voortaan de achtergrond grondig zal worden nagetrokken. Verder moeten slachtoffers van misbruik meteen worden doorverwezen naar de politie. Ook is afgesproken dat alle scholen en parochies die onder het aartsbisdom vallen regelmatig moeten worden gecontroleerd op signalen van misbruik.

De rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten wordt al jaren achtervolgd door schandalen over kindermisbruik en het verdoezelen van dergelijke praktijken. De dam brak door toen de Boston Globe in 2002 een reeks onthullingen publiceerde over vijf priesters die zich in Boston jarenlang schuldig hadden gemaakt aan seksueel misbruik. Extra pijnlijk voor de kerk was dat alle schandalen door de bisschoppen onder het tapijt werden geveegd. De betrokken priesters werden stilletjes overgeplaatst naar andere parochies waar zij hun praktijken voortzetten.

De onthullingen van de Boston Globe vormden het begin van een stortvloed van klachten over misbruik binnen de kerk. Als gevolg van de schandalen heeft de rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten volgens de website BishopAccountability.org al voor ruim 2,6 miljard euro aan schikkingen getroffen met slachtoffers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.