‘Rookvrij café kost overheid aanzien'

Voor de eerste keer heeft een gezagsdrager stevige kritiek geuit op het rookverbod in de horeca.

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Volgens de GroenLinks-commissaris ontbeert het rookverbod het broodnodige draagvlak onder de bevolking. Daarom kan het in zijn ogen geen succes worden. ‘Als een wet in het Staatsblad staat, is de wereld nog niet veranderd’, aldus Borghouts. De Voedsel- en Warenautoriteit is volgens hem ‘eenvoudig’ niet in staat om het verbod, dat sinds juli vorig jaar geldt, te handhaven.

Minister Klink van Volksgezondheid, verantwoordelijk voor het rookverbod, reageert uitermate fel op de kritiek. ‘Ik heb begrip voor eventuele zorgen uit de horeca, maar niet voor baarlijke nonsens’, zegt hij. ‘Ook Engeland, Ierland en de Verenigde Staten kennen het rookverbod, en dat zijn nog steeds betrouwbare rechtsstaten.’

Landsbanki
‘Borghouts is wel de laatste die mij moet wijzen op het belang van goed toezicht door de overheid’, vervolgt de minister. Dat is een sneer naar de 100 miljoen euro die Noord-Holland onlangs verloor toen de IJslandse Landsbanki omviel. In de nasleep daarvan kreeg Borghouts het aan de stok met minister Bos van Financiën, die hem verweet pogingen van het Rijk om geld van Nederlandse spaarders uit IJsland terug te halen in de wielen te rijden. Bos vernietigde een besluit van Noord-Holland om beslagen op tegoeden van Landsbanki te executeren, waarna de provincie naar de Raad van State stapte.

Een groeiend aantal horecabedrijven negeert het rookverbod. Deze week kregen de eerste overtreders een oproep om voor de rechter te verschijnen.

Harry Borghouts (ANP) Beeld
Harry Borghouts (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden