Rookverbod in trein haalt het niet

Bijna was het zover: een rookverbod in alle treinen. Het RPF-Kamerlid Stellingwerf had zich het lot van 160 duizend mensen met luchtwegaandoeningen aangetrokken....

Van onze verslaggeefster

Aanvankelijk leek hij op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer te kunnen rekenen. Alle fracties, op de VVD na, stonden positief tegenover zijn voorstel.

Maar de twijfel sloeg toe. Is het geen zaak van de Nederlandse Spoorwegen, vroeg een aantal D66'ers zich af. Ook een aantal CDA-Kamerleden meende dat het roken in de treinen al behoorlijk was teruggedrongen.

Een Kamerlid beklaagde zich er tijdens de wekelijkse fractievergadering over dat hij nu op heel kleine coupés is aangewezen om zijn pijp op te steken. Een ander repliceerde dat die pijp vervolgens wel vele coupés verder te ruiken is.

Stellingwerf voelde de bui al hangen en liet een dag voor de stemmingen via een brief aan alle Kamerleden weten dat van een écht verbod geen sprake zou zijn. Hij stelde voor alleen in de wagons aan begin en einde van de trein roken toe te staan. Ook het aantal rookstoelen moest volgens hem worden teruggedrongen.

'Sympathiek' noemde D66 Stellingwerfs idee. Maar steun kreeg hij gisteren niet van deze partij. Het CDA-Kamerlid Reitsma liet Stellingwerf weten dat zijn fractie zich overvallen had gevoeld door het voorstel.

'Onzin', meent de RPF'er. 'Ze wisten al een flinke tijd dat ik een rookverbod zou voorstellen.' De PvdA, GroenLinks, de SP en de drie kleine christelijke fracties stemden wél voor: een minderheid van 69 Kamerleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden