Rookverbod in horeca wankelt

Rechter in Breda spreekt eenmanscafé vrij...

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

AMSTERDAM Het rookverbod voor de horeca wankelt, nadat de rechtbank in Breda vrijdag een café in die stad heeft vrijgesproken van overtreding. Dit terwijl de eigenaar toegeeft zich niets aan te trekken van het rookverbod. Twee maanden geleden legde de rechtbank in Groningen in een vergelijkbaar geval wel een straf op aan een café-eigenaar in die stad.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil nu dat een hogere rechter een einde maakt aan de ontstane verwarring en heeft vrijdag onmiddellijk beroep aangetekend. Ook minister Klink van Volksgezondheid – verantwoordelijk voor het rookverbod – dringt aan op een principiële uitspraak.

De rechter in Breda vindt dat de wetgever horecaondernemers met en zonder personeel ongelijk behandelt. Ook vindt de rechter dat in de praktijk kleine eenmanszaken onevenredig hard worden getroffen. Het vrijgesproken café Victoria is zo’n zaak zonder personeel. Het omzetverlies zou mede toe te schrijven zijn aan het rookverbod.

De stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer noemt het vonnis van de Bredase rechter ‘een doorbraak’. Woordvoerder Wiel Maessen: ‘Maar echt verrast zijn we niet. De regelgeving van Klink rammelt aan alle kanten.’

Café Victoria in Breda leefde het sinds juli vorig jaar geldende rookverbod twee weken na. Om verdere omzetdaling te voorkomen werden de asbakken teruggezet. Het café werd nadien vier keer bekeurd. In lijn met de aanscherping van het beleid door minister Klink, moest de uitbater zich vorige week voor de strafrechter verantwoorden.

In het vonnis volgt de rechter de redenering van veel eigenaren van kleine cafés: grote gelegenheden hebben wel ruimte een rookvoorziening te maken en dat is concurrentievervalsend.

Ook vindt de rechter dat het ‘gelijkheidsbeginsel’ wordt geschonden. In de Tabakswet wordt de gezondheid van het personeel als uitgangspunt genomen. Personeel mag ‘geen overlast’ van roken hebben, terwijl de wetgever voor horecazaken zonder personeel specifiek formuleert dat er een rookverbod moet worden ingesteld.

Nog maar twee maanden geleden werd het Groningse café De Kachel – net als café Victoria een bedrijf zonder personeel – wel door de rechter bestraft. Wegens overtreding van het rookverbod kreeg dat café een boete opgelegd van 1.200 euro en een voorwaardelijke sluiting van een maand, met een proeftijd van een jaar. Het café is tegen dat vonnis in beroep gegaan.

Volgens raadsman Marco Gerritsen van de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer is minister Klink zelf schuldig aan de nu ontstane onduidelijkheid. ‘Hij wil geen uitzonderingen maken, want dat zou tot valse concurrentie leiden. Maar het is zijn eigen regelgeving, die de valse concurrentie veroorzaakt.’

Oppositiepartij VVD – tegenstander van het rookverbod – gaat de minister volgende week dinsdag tijdens het vragenuurtje oproepen het beleid aan te passen. In Duitsland is vorig jaar de regelgeving versoepeld, juist onder invloed van rechterlijke uitspraken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden