nieuws

Rookruimtes in de horeca moeten er definitief aan geloven: het einde is in zicht

Iedereen die een horecagelegenheid binnengaat, ‘moet worden gevrijwaard van iedere mate van blootstelling aan tabaksrook’. Ofwel: rookruimtes in de horeca zijn verboden. Dat adviseert advocaat-generaal Paul Vlas vrijdag, na een jaar onderzoek, aan de Hoge Raad. 

Rookruimte in een chauffeurscafe in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het advies komt overeen met de uitspraak die het gerechtshof Den Haag hierover deed op 13 februari 2018. Adviezen van advocaten-generaal zijn onafhankelijk van overheid of Openbaar Ministerie, en worden doorgaans opgevolgd. De Hoge Raad doet naar verwachting definitief uitspraak op 27 september.

Deze zaak is aangespannen door CAN (eerst Club Actieve Niet-Rokers, nu Clean Air Nederland). Sinds 1 juli 2008 geldt in Nederland een rookverbod voor de horeca. Op dat verbod heeft de overheid een uitzondering gemaakt voor speciaal aangewezen rookruimtes.

CAN meent dat deze uitzondering strijdig is met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik (het zogeheten ‘WHO-Kaderverdrag’), een verdrag waarbij Nederland partij is. Dit verdrag houdt in dat de ondertekenaars ‘effectieve’ maatregelen moeten nemen tegen blootstelling aan tabaksrook in publieke gelegenheden.

Onrechtmatig handelen

Het gerechtshof oordeelde dat daaronder ook de rookruimtes in horecagelegenheden vallen, en stelde de niet-rokers op dit punt in het gelijk. Volgens het hof kunnen niet-rokers ‘sociale druk voelen om zich bij de rokers in de rookruimtes te voegen’, en is het ‘onvermijdelijk dat rook uit de rookruimtes ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van de horeca-instelling doordringt’. Bovendien worden werknemers die deze rookruimtes moeten schoonmaken aan de rook blootgesteld, aldus het hof begin vorig jaar.

De Nederlandse staat ging hiertegen in cassatie bij de Hoge Raad, maar lijkt nu dus aan het kortste eind te trekken. Volgens advocaat-generaal Vlas zijn speciale ruimtes voor rokers strijdig met het WHO-Kaderverdrag, en handelt de staat met die uitzondering dus onrechtmatig. Eerder al, op 10 oktober 2014, ging ook een rookverbod van kracht in kleine cafés, waarvoor de staat eveneens een uitzondering maakte.

‘Wij zijn heel blij met deze conclusie van de advocaat-generaal’, zegt bestuursvoorzitter Tom Voeten van Clean Air Nederland.

‘Als de Hoge Raad dit advies overneemt’, zegt Voeten, ‘zijn vanaf 27 september de rookhokken in de horeca verboden. Omdat die uitspraak enkel de horeca betreft, zullen wij de overheid vragen dit verbod door te trekken naar alle overheidsgebouwen.’

Het publieke deel van alle overheidsgebouwen is al rookvrij, maar in besloten delen staan wel rookruimtes. ‘Roken is een dodelijke verslaving’, benadrukt Voeten. ‘Het kan niet zo zijn dat de overheid dit faciliteert en daarmee stimuleert.’

Rookruimte in café van Wichenroken.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden