Rooklust

RTL Boulevard meldde onlangs de introductie van de anti-rookbeha. Een verse ex-roker let nu eenmaal op dit soort berichten. De geuren die uit het decolleté omhoogwervelen zouden de lust tot roken temperen....

Yvonne Berkeljon

De tijd van 'Roken, dat lossen we samen wel op', lijkt inmiddels wel voorbij. Sinds 1990 bestaat de Tabakswet, die de niet-roker moet beschermen. Een van de middelen is het rookverbod. In overheidsgebouwen moeten bezoekers zonder rookhinder kunnen rondlopen en moet het personeel rookvrij kunnen werken. Zo slaagde een penitentiair inrichtingswerker er al in 1992 in een ruimer rookverbod ook voor de gedetineerden af te dwingen, omdat hij nu eenmaal in dezelfde ruimte zijn werk moest doen.

Ook de Erasmus Universiteit bleek aan werknemers en studenten onvoldoende frisse lucht te bieden. De koffie-nissen waar gerookt mocht worden, bleken onvoldoende afgescheiden van de rookvrije ruimte. De Erasmus werd tot bouwkundige ingrepen verplicht.

In de civiele sector hebben werkgevers en werknemers nog niet met de Tabakswet te maken, maar uitsluitend met de Arbeidsomstandighedenwet. Die bepaalt dat een werkgever moet voorkomen dat een werknemer wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Het instellen van een rookverbod, zoals in overheidsgebouwen,is tot op heden echter nog geen verplichting. Omdat tabaksrook ook voor niet-rokers een gevaarlijke stof is, kunnen werknemers wel met een beroep op de Arbeidsomstandighedenwet een rookverbod proberen af te dwingen.

Dat lukte bij PTT Post in Breda. De rechter achtte een algemeen rookverbod aangewezen omdat 'rokers de gezondheid van nietrokers behoren te respecteren'.

De sollicitant die aanspraak maakte op een honderd procent rookvrije werkplek, kreeg dit niet voor elkaar. De werkgever vond de sollicitant best geschikt, maar kon hem geen honderd procent rookvrije werkplek bieden. De sollicitant vond zijn afwijzing onrechtmatig. De rechter vond van niet. De werkgever had ook rokers in dienst die in speciale ruimtes konden roken. Dat de werkgever daarom niet aan de eis van de sollicitant tegemoet wilde komen, kon de rechter billijken.

Vanaf 1 januari 2004 valt ook de particuliere sector onder de Tabakswet. De wetgever vond het 'dat lossen we samen wel op' niet goed genoeg gelukt. De werkgever moet nu zodanige maatregelen nemen dat werknemers hun werkzaamheden kunnen verrichten zonder hinder of overlast van andermans rook. Op overtreding staat een boete. De anti-rook lingerie dan maar in het kerstpakket?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden