BRIEVEN

Roofvogels ongeschikt als huisdier

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 10 november.

Een oehoe. Beeld anp

Brief van de dag

Levenslang opgesloten in een volière: dat is het lot van de 'terror-oehoe' die wandelaars in Purmerend heeft belaagd. In feite probeerde de vogel - ooit gehouden door mensen en later ontsnapt of losgelaten - op de arm of het hoofd van een wandelaar te landen in de hoop eten te krijgen. Dat oehoes en andere roofvogels volstrekt ongeschikt zijn als huisdier mag inmiddels wel als algemeen bekend worden verondersteld. Toch zijn er nog steeds dubieuze handelaren die deze vogels verkopen, vaak via het internet. Het ministerie van Economische Zaken (EZ), verantwoordelijk voor dierenwelzijn in Nederland, legt hen geen strobreed in de weg. Nog steeds is het in Nederland niet verboden om roofvogels in bezit te hebben en te verhandelen. Toch heeft de nieuwe staatssecretaris van EZ, Martijn van Dam, een instrument in handen om het houden van roofvogels te verbieden. Dat instrument is de 'positieflijst': een lijst waarop diersoorten komen te staan die wel of niet gehouden mogen worden in Nederland. Het droeve lot van de 'terror-oehoe' illustreert het belang van zo'n verbod eens te meer.

Frank Wassenberg, Bioloog en beleidsmedewerker van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren.

Terug naar 100 en 120 km

Het plan voor verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km per uur op nog negentien trajecten laat zien dat VV-minister Schultz niks geeft om de gezondheid van honderdduizenden Nederlanders die aan of nabij snelwegen wonen of werken.

Jaarlijks sterven er een paar duizend mensen eerder als gevolg van luchtverontreiniging en geluidhinder door wegverkeer geldt als een van de hardnekkigste milieuproblemen in Nederland.

Bovendien ligt er een breed gedragen Energieakkoord met doelstellingen voor een duurzame groei van Nederland. Maar wat blijft er over van deze ambities en de betrouwbaarheid van de overheid als zij een tegengestelde koers vaart en daarmee de maatschappelijke partners en brancheorganisaties alleen met deze doelstellingen opzadelt?

Ik ben ook voor meer duidelijkheid op de snelwegen. Maar als de coalitie oprecht wil werken aan duurzame groei en een gezond leefklimaat voor haar inwoners, dan is dit meer dan ooit het moment om de snelheid landelijk terug te brengen naar 100 of 120 km per uur, in plaats van deze verder te verhogen.

Job van Schuppen, Amsterdam

Narcotica

Uitgebreide verhalen over de ontluisterende gevolgen van de narcoticahandel in Mexico. Maar niet eenmaal een opmerkingen over de legalisering van deze handel.

Dus kom binnenkort eens met een artikel om mij verslag te doen van alle initiatieven welke er momenteel gaande zijn om narcotica wereldwijd te legaliseren. Daar ben ik wel benieuwd naar, omdat ik denk dat daar de oplossing vandaan moet komen

Lex Broere, Nieuwerkerk a.d. IJssel

Ronald Goedemondt

Wat een boeiend interview met Ronald Goedemondt (dat hij de vrouwenbijlage noemt)! Toen ik de smaakvolle foto's zag: Ronald met zijn gezicht in een taart en zijn gezicht bedekt met taart wist ik al bijna zeker dat het interessant zou worden. Dat werd het zeker: ik ken nu zijn genuanceerde meningen: de dag werd uiteindelijk een kutdag, hij at taaie kutbroodjes, de 17de eeuw vindt hij een kut-eeuw en ik ken de reden waarom hij denkt dat God niet bestaat: dikke tieten met daarboven het hoofd van een mopshond zijn een verspilling van dikke tieten.

En passant kregen wij vrouwen nog een gratis tip: geen kort haar als je een dik lijf hebt en een dikke nek. Ook de manier waarop hij aan zijn grappen komt werd mij duidelijk: richtingloos oordeel vellen over mensen en dingen en opvattingen.

Bedankt Marcel van Roosmalen: mijn beeld van Ronald Goedemondt komt overeen met wat hij van zichzelf vindt: wat een lul!

Vera Daalderop, Ammerstol

Uitfluiten Van Persie

Ook ik was bij Ajax - Fenerbahçe donderdag, en was van tevoren al bang dat Van Persie zou worden uitgefloten. Tijdens de wedstrijd gebeurde dit, tot mijn positieve verrassing, dus niet, iets waarvan niet gerept werd in de media.

Alleen toen Van Persie gewisseld werd, klonk het beschamende fluitconcert. Tevens is vergeten te melden in de media dat door het fluitconcert heen, er door het hele stadion ook applaus te horen was. Zoals het hoort dus. Niet alle Ajacieden hoeven dus over een kam geschoren te worden!

David van Moppes, Ajacied, Amsterdam

Sesamstraat op primetime

Als lid van de begeleidingscommissie van het programma bij de introductie van Sesamstraat in de jaren zeventig, vraag ik mij vooral af waarom niet meer wordt begrepen dat Sesamstraat thuishoort in het hart van de discussie over de toekomst van de publieke omroep.

Sesamstraat is een educatief programma waarvan de vorm en bijvoorbeeld de humor gericht is op de doelgroep van kleuters en hun ouders. Met een accent op zowel taalverwerving van die kleuters van wie het Nederlands niet optimaal is, als rekenen en sociale doelen (zoals samenwerking en elkaar iets gunnen).

Toen was een doelgroep als de kinderen van 'gastarbeiders' in het bijzonder van belang. We vonden het toen essentieel dat het programma op primetime in de vooravond op het open net werd uitgezonden. Is de publiek omroep er in dit tijdsgewricht niet juist in het bijzonder voor een werkzame factor te zijn in de integratie van nieuwe groepen in onze samenleving?

Hans Wentholt, oud massamediaonderzoeker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden