Roof topkunst uit flat van rijke Spaanse

Bij een van de grootste kunstroven van de laatste jaren hebben inbrekers in Madrid veertien schilderijen ontveemd met een totale geschatte waarde van enkele honderden miljoenen guldens....

De politie is er nog niet uit of het om een pure diefstal gaat of dat de kunstwerken zijn ontvoerd met de bedoeling ze tegen een losprijs terug te geven aan de eigenares. Volgens Fernando Checa, de directeur van het Prado-museum in Madrid, zijn alle verdwenen schilderijen tot in detail gedocumenteerd en is het onmogelijk ze op de internationale kunstmarkt aan de man te brengen. Een andere optie is dat ze gestolen zijn in opdracht van een liefhebber die ze graag aan zijn eigen schoorsteen ziet hangen.

Interpol heeft een internationaal opsporingsbericht verspreid in verband met de kunstroof.

Tenminste drie mannen drongen het luxe appartement van Koplowitz binnen in de Paseo de la Habana, een ietwat ordinaire buurt in het noorden van Madrid waar niettemin tal van welgestelde Spanjaarden een optrekje hebben. Zij overmeesterden de beveiligingsagent die in zijn eentje de flat bewaakte terwijl de bewoonster op vakantie is. Daarna hadden zij hun slag snel geslagen: alle veertien schilderijen hingen in een en dezelfde kamer. De doeken stonden bij elkaar in verband met verbouwingen die in het huis van Koplowitz plaatsvinden. De dieven namen ook zes andere niet gespecificeerde kunstvoorwerpen mee.

De pronkstukken van de privé-collectie van Koplowitz waren El Columpio en La caída del burro van Francisco Goya en De verlokkingen van de Heilige Antonius van Pieter Brueghel. Spaanse specialisten schatten dat deze drie doeken op een openbare veiling elk een bedrag van honderd miljoen gulden zouden kunnen opbrengen.

Daarnaast verdwenen werken van de kubist Juan Gris, de impressionist Camille Pisarro, de Japanner Foujita en mindere goden als Francisco Pradilla en Angalda Camarasa.

Esther Koplowitz, Markiezin van Casa Penalver en van Cárdenas de Monte Hermoso, wordt algemeen beschouwd als de rijkste vrouw van Spanje en een van de rijkste vrouwen ter wereld. Het zakenblad Forbes zette haar dit jaar op de 490ste plaats van rijkste mensen ter wereld. Zij is presidente en eigenares van 56 procent van de aandelen van het bouwconcern Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Zij erfde het bedrijf begin jaren negentig samen met haar zus Alicia, die zij in 1998 uitkocht. Het vermogen van Esther ligt rond de drie miljard gulden.

De veertien gestolen schilderijen worden toegevoegd aan de lijst van 2180 die de speciale eenheid van de Spaanse politie voor het opsporen van geroofde kuntwerken heeft aangelegd. Rijke Spanjaarden plegen driftig privé-verzamelingen aan te leggen. Boven aan de lijst staan vier schilderijen, waaronder twee van de hand van Velázquez, die in 1989 uit het Koninklijk Paleis in Madrid verdwenen en nooit boven water zijn gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden