'Roodhemden' dwingen overleg af in Thailand

JAKARTA De Thaise premier Abhisit Vejjajiva begint toch nerveus te worden van de tienduizenden demonstranten die nu al twee weken in Bangkok nieuwe verkiezingen eisen....

Van onze correspondent Michel Maas

Die onderhandelingen leverden niets op, en worden maandag voortgezet, maar het feit dat er rechtstreeks wordt gepraat, wordt door de demonstranten al gevierd als een kleine overwinning.

De in rode shirts geklede demonstranten zijn voornamelijk aanhangers van de afgezette en voortvluchtige premier Thaksin Shinawatra. Zij zijn twee weken geleden met hun protestactie begonnen. Aanvankelijk waren er enkele honderdduizenden, maar dat aantal slonk binnen enkele dagen tot tienduizenden. Die groep kreeg wereldwijd aandacht door een symbolische actie waarbij elke demonstrant een buisje bloed afstond. Dat bloed werd uitgestort voor onder andere de deur van het regeringsgebouw en het huis van Abhisit.

De regering negeerde de acties zo veel mogelijk, maar Abhisit en zijn naaste ministers trokken zich uit voorzorg wel terug binnen de muren van een grote legerbasis aan de rand van de hoofdstad Bangkok. Daar leken zij te wachten op het moment dat de protestactie vanzelf zou verlopen, maar de ‘roodhemden’ blijken hardnekkiger dan werd verwacht.

Zaterdag verzamelden zich opnieuw zo’n zestigduizend demonstranten, die uitzwermden over de stad om daar veiligheidstroepen weg te jagen. De regering had tienduizenden militairen naar de stad gehaald om de orde te bewaren, en volgens de demonstranten is dat militair machtsvertoon ondemocratisch en onnodig. Zondag rukten de ‘roodhemden’ op naar de legerbasis waar Abhisit zich heeft teruggetrokken. Om de dreigende sfeer te kalmeren stemde de premier ten slotte in met onderhandelingen. Die werden op verzoek van de demonstranten rechtstreeks op televisie uitgezonden.

Het gesprek leverde zondag niets op. Abhisit weigert in te gaan op de belangrijkste eis: het ontbinden van het parlement en het houden van vervroegde verkiezingen. De demonstranten weten echter van geen wijken. Zij vinden dat Abhisit weg moet, omdat hij op ondemocratische wijze aan de macht zou zijn gekomen.

Thaksin was in 2005 herkozen, maar hij werd in 2006 in een militaire staatsgreep afgezet. De volgende verkiezingen werden echter opnieuw door Thaksins partij gewonnen. Twee Thaksingezinde premiers die daardoor aan de macht kwamen, werden door omstreden rechtbankuitspraken uit hun ambt gezet. Pas daarna slaagde Abhisit erin, met steun van enkele afvallige coalitiegenoten van Thaksin een regering te vormen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden